Cum să te pregăteşti cu succes pentru bacalaureat

Fiind în primul an la o facultate dorită, pot spune că nu am avut probleme cu ceea ce se numeşte examenul de bacalaureat. Din contră, pot spune că am avut o activitatea constantă în realizarea de alte lucruri, precum:

  • câte un articol zilnic pe blog în perioada respectivă;
  • am participat la câteva zeci de evenimente locale în perioada respectivă;
  • am citit, dar nu numai ce trebuia să îmi reamintesc pentru examene;
  • m-am uitat la numeroase filme.

Practic, ultima lună de dinainte de examen (am spus aici că proba orală la română este o inutilitate) a însemnat un moment doar de relaxare şi recapitulare. Desigur, pot spune că au mai fost câteva mici aspecte pe care a trebuit să le privesc într-un mod analitic.

Examenul propriu-zis a fost dezamăgitor. Rămân la părerea că trebuie să fie ca dificultate între mediu şi dificil, rămân la părerea că au promovat prea mulţi anul trecut şi că se putea să fie mult mai dur.

Discutam cu o amică despre ceea ce înseamnă facultatea şi cum ar trebui să se desfăşoare activitatea de pregătire. Acum, acest aspect depinde de fiecare persoană. Pot spune doar ceea ce am făcut şi ceea ce nu am făcut. În ultima categorie, intră meditaţiile, pe care le-am evitat după o promisiune pe care mi-am făcut-o în clasa a V-a. Nu am făcut pentru IELTS, nu am făcut pentru bac, nu am făcut pentru a-mi îndrepta rezultatele la şcoală.

Povestea a început în clasa a IX-a

Pregătirea pentru examenul de bacalaureat începe în clasa a IX-a, în momentul în care trebuie să fii conştient de faptul că degeaba memorezi lecţiile pentru teste, atât timp cât nu reţii nimic.  Practic, aşa am continuat pe tot parcursul liceului, având grijă de ceea ce voi reţine, nu neapărat de ce notă voi lua. Desigur, am privit mai mereu într-un mod pesimist rezultatul.

Seriozitate, perseverenţă şi un sfat care a funcţionat

Din clasa a XII-a, al doilea semestru contează foarte mult în pregătirea propriu-zisă. Dând şi examen pentru facultate, grijile ar putea părea destul de mari, dar în lipsa presiunii celor din jur, au fost aproape inexistente. Asta a contat foarte mult.

Am avut grijă să repet în ordine capitolele, bazându-mă pe programa pentru examen. Mai departe, mi-am făcut rost de manualele necesare. Am acordat o atenţie deosebită variantelor publicate pentru anii precedenţi, pe care le-am făcut parţial. Atenţia a fost acordată matematicii, unde aveam de recuperat destul de mult datorită preocupărilor mele. Dar sfatul profei de matematică în privinţa trecerii prin materie şi variante de trei ori a funcţionat.

Luna iunie a fost destul destul de calmă. Acesta este un sfat. Este momentul în care îţi aşezi totul în minte şi în care ştii că, dacă ai fost serios, lucrurile vor fi bine de la sine. Poţi accelera, dar nu poţi răsturna munţii în ultimul moment.

O perioadă din care am învăţat

Încheind, m-am bucurat de o perioadă plină atunci (o simulare Model United Nations la începutul lunii aprilie la Botoşani, prezenţa la Adunarea Generală Extraordinară a Consiliului Naţional al Elevilor de la Cluj-Napoca la sfârşitul lunii, Paştele, Parlamentul Tinerilor la jumătatea lui mai la Bucureşti, precum şi examenul IELTS sau Concursul Naţional de Idei de Afaceri “Micul Antreprenor” de la Slobozia din iunie), din care am avut de învăţat şi care mi-a dovedit că dacă îţi doreşti cu adevărat, poţi reuşi.

Vă doresc multă atenţie şi determinare în pregătirea pentru examen! Să aveţi un bacalaureat cu succes, dacă îl susţineţi acum!

P.S.: La facultate, am intrat pe baza examenului, motiv pentru care notele luate la bacalaureat (10 la biologie, 8.6 la matematică M1 şi 8 la limba română) nu au reprezentat un impediment pentru o vară minunată.

*sursă imagine: © Dana Rothstein | Dreamstime Stock Photos

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Cum să te pregăteşti cu succes pentru bacalaureat”

Comments are closed.