Cum a fost la Botoșani Model United Nations?

Săptămâna trecută postasem pe blog un articol în care spuneam că particip la BTMUN. Într-adevăr, între 5 și 7 aprilie m-am aflat la Botoșani pentru a lua parte la prima simulare – dezbatere tip MUN (Model United Nations) din viața mea. Evenimentul a avut loc la Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani. Din județul Vrancea, am fost singura persoană participantă, însă la eveniment au fost prezenți elevi din toată țara.

Botoșani Model United Nations a avut loc pentru prima dată în acest an, ideea acestui proiect având câțiva ani. Ce a înseamnat BTMUN? Ei, bine, a fost un eveniment pentru care nu am cuvinte să îl descriu în acest moment. Așadar, aplauze pentru organizatori și pentru participanți!

BTMUN:

  • învățarea procedurilor de la Adunările Generale ale ONU;
  • diplomație, documentare, negociere și dezbatere pe teme de actualitate la nivel internațional (eu am fost în Political Committee, însă au fost și grupuri pe Human Rights, ECOSOC & UNESCO);
  • o oportunitate pentru a exersa limba engleză (speeches, questions & answers, only English);
  • un eveniment frumos realizat având un dress code respectat de delegați, la fel ca în realitate;
  • drafts, resolutions, strategies, votting (pro, against, abstention), different procedures, General Assembly, committees, friends, delegates, knowledge, social events.

Concluzionând, pot spune că această simulare Model United Nations mi-a deschis apetitul pentru evenimentele de acest gen. Voi mai participa, mai ales că acum știu mult mai bine despre ce este vorba și, teoretic, ar trebui să fiu mult mai bine pregătit și mult mai implicat.

Fotografii, știri și alte detalii sunt disponibile și pe pagina Facebook a Botoșani Model United Nations – facebook.com/botosanimun. Succes organizatorilor și delegaților la cea de-a doua ediție!.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

2 Replies to “Cum a fost la Botoșani Model United Nations?”

Comments are closed.