În perioada 27-30 aprilie 2013, liderii elevilor din România s-au întâlnit în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Consiliului Naţional al Elevilor la Cluj-Napoca. La eveniment au participant preşedinţii consiliilor judeţene ale elevilor, membrii biroului de presă, precum şi membrii Comisiei de Revizuire a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Consiliului Național al Elevilor.
Deschiderea oficială a avut loc în incinta sălii de conferințe a stadionului Cluj Arena, iar printre invitații prezenți s-au numărat Ministrul Educației Naționale, Remus PRICOPIE, prin intermediul unei video conferinţe, șeful de cabinet al ministrului, Albert CRAIU, Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea UIOREANU și Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil BOC.
În urma Adunării Generale Extraordinare a CNE, reprezentanții elevilor au finalizat Statutul Elevului, documentul care prevede drepturile și obligațiile elevilor, urmând a fi înaintat Ministerului Educației Naționale pentru a fi adoptat. Statutul Elevului a fost realizat în conformitate cu prevederile Declarației Drepturilor Copilului și ale Omului, după modelul Statutului Studentului.
De asemenea, în cadrul Adunării Generale s-a stabilit Stategia de Implementare a Politicilor Educaționale la nivel naționl, strategie care urmărește patru direcții de dezvoltare a sistemului educațional, totodată indicatori de evaluare a învățământului preuniversitar: sistemul de evaluare, conslierea psiho-pedagogică, politicile sociale și dotarea în educație. Participanţii au analizat cele patru direcții de dezvoltare, au identificat problemele, cauzele, efectele şi soluțiile, urmând a fi adoptate o serie de poziții publice, propunerile elevilor fiind totodată prezentate și comunicate Ministerului Educației Naționale.
Nu în ultimul rând, membrii Consiliului Național el Elevilor au adoptat rezoluţia de aderare a Consiliului Naţional al Elevilor la The Organising Bureau of European School Student Unions (OBESSU), platformă a organizaţiilor elevilor la nivel european, și au stabilit agenda activităţilor, respectiv proiectelor care urmează a fi implementate prin intermediul structurilor Consiliului Elevilor în următoarea perioadă.
Președintele Consiliului Național al Elevilor, Iulia MIRON a declarat, referitor la acest eveniment:
Reprezentanții elevilor au demonstrat că merită să fie vocea colegilor lor! În urma Adunării Generale a CNE am reușit să finalizăm Statului Elevului, un document care a trecut prin mâna multor generații și pentru care urmează efectuarea unor demersuri în vederea aprobării documentului de către Ministerul Educației Naționale. Evenimentul s-a dovedit a fi un bun prilej pentru participanţi, în vederea schimbului de bune practici şi idei, miza fiind educaţia non-formală, dar și evaluarea calității învățământului preuniversitar, modalitățile de lucru reprezentând un bun exercițiu democratic care contribuie la formarea unor cetățeni mai buni pentru socitatea românească.
Am avut grijă să postez integral textul comunicatului emis de Consiliul Naţional al Elevilor pentru a nu crea mari diferenţe între ceea ce s-a spus şi ceea ce aş putea spune.
Aşa cum este precizat aici, au fost patru mari direcţii pe care s-au lucrat:
- Statutul Elevului;
- Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Consiliului Naţional al Elevilor;
- Adoptarea rezoluţiei de aderare la OBESSU;
- Poziţiile publice ce urmează să fie adoptate de Consiliul Naţional al Elevilor.
Am mai scris despre acest eveniment la următoarele adrese:
Si concluziile fara bullshit?
aprobarea rezolutiei pentru OBESSU, existenta unui statut dezbatut si aprobat de ag care va fi inainte mai departe catre MEN (cu plusurile, nerealismul si minusurile sale despre care am postat la timpul lor pe Twitter si Facebook) si faptul vom vedea in curand cat de constructive au fost atelierele pentru pozitiile publice din urmatoarea perioada ce vor fi luate de CNE