Despre participarea la Parlamentul Tinerilor

Așa cum vă spuneam săptămâna trecută, weekendul ce tocmai s-a încheiat l-am petrecut în București ca participant la ediția a V-a a Parlamentului Tinerilor, un eveniment organizat de Asociația Pro Democrația și finanțat de Fundația Konrad Adenauer, sprijinit de Camera Deputaților.

Am făcut parte din Comisia pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport, fiind repartizat în grupul parlamentar al Partidului Național Liberal în cadrul acestei simulări. Consider că a fost un exercițiu reușit pentru că am avut ocazia să învăț care sunt regulile procedurale din Parlament, în special din Camera Deputaților. Mi-a făcut plăcere să descopăr o serie de tineri care doresc să schimbe ceea ce se întâmplă în România, venind cu propuneri coerente și cu argumentele pregătite și documentate.

Vineri, în prima zi, a avut loc deschiderea oficială în care au luat cuvântul reprezentanți ai organizatorilor și partenerilor desfășurării acestui eveniment. Printre aceștia, au adresat un mesaj tinerilor parlamentari Cristian Pârvulescu (președintele Asociației Pro Democrația), Ilinca Iordache (coordonator programe Konrad Adenauer Stiftung în România), Gabriela Codașca (deputat PSD).  După acest moment, au urmat lucrările din cadrul grupurilor politice, desfășurate în sălile grupurilor parlamentare. Au avut loc discuții generale pe baza propunerilor legislative.

A doua zi, sâmbătă, începând cu ora 10:00, s-au desfășurat lucrările în czul comisiilor de specialitate. În cadrul Parlamentului Tinerilor au fost simulate următoarele comisii:

  • Comisia pentru Drepturile Omului, Culte și Minorități Naționale (cu proiecte legislative precum regimul juridic al prostituției, extinderea dreptului de vot la vârsta de 16 ani, eutanasia voluntară asistată, legalizarea căsătoriilor între homosexuali, accentuarea drepturilor, libertăților și egalităților pe care le au minoritățile);
  • Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport (cu proiecte privind structurarea unităților de învățământ, confidențialitatea notelor de la Bacalaureat, introducerea unor cursuri de legislație rutieră sau de educație civică, înființarea unor cantine în școli);
  • Comisia juridică, de disciplină și imunități (proiecte referitoare la statutul deputaților și senatorilor, reincriminarea infracțiunilor de insultă și calomnie, atingerea scopului pedepsei fără incriminare);
  • Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții (propuneri legislative privind revizuirea legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, alături de un proiect de lege privind perioada de probă).

Probabil cel mai mare dușman pentru elevii și studenții prezenți în cadrul dezbaterilor a fost timpul, subiectele propuse fiind unele atractive pentru participanții la dezbatere. Dintre proiectele de mai sus, puține au fost cele aprobate de plenul Camerei Deputaților, neconstituționalitatea unor propuneri sau contradicția cu altele în vigoare aflându-se printre motivele pentru care nu au fost votate. Așa cum spuneam, în a treia zi, duminica, ședința de plen a fost principala activitate.

Ce a înseamnat Parlamentul Tinerilor pentru mine în câteva cuvinte cheie?

Răspuns: implicare, simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului României, București, amici, revederea unor persoane cunoscute anterior în Consiliul Național al Elevilor, voie bună, dezbatere, învățare.

În ultimul rând, felicit organizatorii pentru tot efortul depus, partenerii acestui eveniment, participanții pentru dăruirea din cele trei zile de simulare, echipa redacțională a ziarului „Vocea Parlamentului Tinerilor”.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Despre participarea la Parlamentul Tinerilor”

Comments are closed.