Final de Erasmus

Am fost pentru cinci luni student de schimb la o universitate foarte internaționalizată și de unde am învățat o mulțime de aspecte utile despre un învățământ superior centrat pe student1. Stagiul de studiu se încheie astăzi. La fel de repede a început, la fel de repede s-a încheiat. Peste cinci ore părăsesc Granada, orașul care m-a găzduit într-un mod exemplar pentru un semestru, îndreptându-mă spre Malaga, de unde voi avea avionul spre București.

Programul la întoarcere îl am deja făcut. Voi reveni și la programul normal de povestit de blog și, poate cu timpul, dar nu garantez, voi reveni cu mai multe informații despre ce am făcut și despre ce am învățat de aici. Scriu aceste gânduri, amintindu-mi că am promis câteva actualizări despre activitatea de aici. Așa am făcut, iar acum am ajuns la final de Erasmus.

sursa imagine: Madalin Blidaru | Blidaru.net

Asemănări și diferente am identificat. Despre unele am scris, despre altele voi povesti. Stagiul acesta mi-a deschis mintea sau, mai bine spus, m-a îndreptat spre o lume mai diversificată decât credeam. Iar când fac aceasta precizare, nu mă gândesc neapărat la interculturalitate, ci la ceea ce se întâmplă în lume și la relațiile de suflet dintre culturi.

Am trecut peste cea mai ușoară și cea mai complicată și grea sesiune de examene de până acum. Cu siguranță. Limba spaniolă nu a fost problema, cursurile au fost plăcut și utile, iar numărul relativ ridicat de cerințe pentru evaluarea finală și câteva erori comise în procesul de management al timpului ar intra la categoria mici probleme. Este amuzant că nu voi ști prea curând rezultatele pe care le voi avea, dar sper să se ridice la nivelul așteptărilor. Chiar dacă nu se vor ridica, știu că am fost îndrumat într-un mod adecvat spre anumite informații, spre anumite arii de studiu, spre anumiți autori și cercetători, spre anumite idei și, mai ales, spre libertatea de a alege ideile în funcție de interesele personale.

sursa imagine: Madalin Blidaru | Blidaru.net

Revin în țară mai motivat, cu mai multă energie, gata să reintru în procesul de implicare prin care am trecut până acum. Voi sprijini câteva inițiative nonguvernamentale, voi demara un nou proiect pe care l-am gândit și al cărui concept este gata, voi continua să public, voi povesti ce am mai făcut pe blog, voi citi mai mult, voi descoperi mai mult și voi iniția … la fel de mult. Să fie cu bine!

sursa imagine: Madalin Blidaru | Blidaru.net

P.S.: Unul dintre motivele pentru care am preferat să fac anumite actualizări lunare cu privire la evenimente interesante ca student Erasmus a fost pentru că nu îmi doream să țin un jurnal public al activității din Granada. Cu toate acestea, voi mai vorbi despre experiență. Merită și recomand oricărui student să încerce să fie Erasmus (studiu, practică, antreprenoriat) măcar o dată. Măcar să mai scăpăm de egocentrism, de etnocentrism, de aroganța propriilor experiențe, de  universalitatea ideilor noastre, de incapacitatea de a acționa pentru idealurile pe care le avem, de păcatele sistemului educațional în care am fost formați2.

Mulțumesc tuturor tinerilor cu care am avut ocazia să discut în această perioadă, indiferent de proveniența acestora (alfabetic): Argentina, Austria, Belgia, Brazilia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Iran, Maroc, Mexic, Paraguay, Polonia, România, Olanda, Spania, Statele Unite, Turcia. După cum se vede, nu am avut discuții mai lungi de trei minute cu persoane dintr-un număr impresionant de state, dar pot spune că am învățat și am aflat câte ceva nou util de la cei proveniți din zonele enumerate.

  1. mai mult decât în țară, dar cu propriile deficiențe []
  2. și par atât de multe []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Final de Erasmus”

Comments are closed.