Peste 5000 de studenți români au beneficiat anul trecut de mobilități Erasmus

Statistici mobilități Erasmus ale studenților români

Numărul exact al studenților români care s-au bucurat de o bursă Erasmus1 a ajuns în anul universitar 2012/2013 la 5011, având o creștere de 9% față de anul precedent, la nivel european beneficiind de burse de studiu și formare aproximativ 270 000  de studenți.

În următorii șapte ani (2014-2020), noul program Erasmus+ va oferi burse unui număr de 4 milioane de persoane, inclusiv 2 milioane de studenți din învățământul superior și 300 000 de angajați. De asemenea, programul va finanța 135 000 de schimburi de studenți și de personal între Europa și țările partenere din întreaga lume. Programul extins, care include programul Erasmus și programe de mobilitate similare pentru alte grupuri, inclusiv pentru ucenici și pentru voluntari, pune un accent mai mare pe sprijinul lingvistic, pe norme mai flexibile pentru acordarea burselor, precum și pe sprijinul specific suplimentar pentru persoanele cu nevoi speciale, provenind din medii defavorizate sau din regiuni îndepărtate. (sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România)

Noul program Erasmus+ vine în întâmpinarea tinerilor cu 15 miliarde de euro între 2014 și 2020, cu 40% mai mare decât în alocarea multianuală anterioară pe 2007-2013.

Principalele destinații Erasmus pentru studenții români

  1. Franța cu peste 1000 de studenți;
  2. Italia;
  3. Germania.

La nivel european, top trei este format din Spania, Germania și Franța, deci ne încadrăm și noi în tendință.

Universidad de Granada, locul 1 în topul mobilităților Erasmus

Uitându-mă pe topul cu lista universităților care au primit cei mai mulți studenți, deși știam, mă bucur să văd încă o dată că universitatea la care voi studia începând din toamnă pentru o perioadă de șase luni este instituția de învățământ superior care primește cei mai mulți studenți Erasmus – 1959. Este vorba de Universitatea din Granada, un loc destul de internaționalizat.

Această universitate stă bine și la  numărul de studenți trimiș, fiind pe locul doi în întreaga Europă, cu 1898 de studenți trimiși anul universitar precedent în mobilități Erasmus. Se anunță o experiență interesantă.  Nicio universitate românească nu se află în top 100 studenți trimiși prin Erasmus sau… primiți. Nu mă miră acest fapt, dat fiind că birourile Erasmus din facultăți sunt compuse din una-două persoane, iar condițiile nu sunt prea bune.

  1. mobilități Erasmus de tip bursă pentru studiu sau formare []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

2 Replies to “Peste 5000 de studenți români au beneficiat anul trecut de mobilități Erasmus”

Comments are closed.