Gata să plătiți până în 2060?
Nu am trecut prin toate componentele în detaliu, motiv pentru ca nu am venit cu exemple reprezentative din toate componentele.
Peste tot sunt mari probleme de costuri. Supraevaluările sunt de multe ori de-a dreptul aiuritoare. Multe sunt justificate pe baza unor proiecte anterioare, tot din fonduri europene, doar că explică de fapt de ce, la nivel macro, se vede foarte puțin din zecile de miliarde de euro trimise de UE în România. Nu știu dacă, în momentul unei evaluări adecvate, cele 29,2 miliarde depășesc 20 de miliarde într-un scenariu optimist. Mai e și problema schimbărilor de preț pe parcurs, practică des întâlnită, chiar dacă profilul proiectelor solicită un grad ridicat de maturitate.
Se văd alocările cu dedicație din compilație. Și nu vorbesc neapărat de proiectul faimos în presă pe energie, ci de restul. Cel puțin pe acel proiect, dacă va fi totul bine legal, vor fi niște rezultate vizibile și în 2040-2050. Ci din modul în care sunt compuse componentele și din documentele atașate. Planul este incoerent și nu este coeziv, nu dovedește că vine cu contribuții pentru o creștere durabilă. Teoretic, ar fi trebuit să compenseze acolo unde fondurile structurale nu ar fi putut interveni. Cele mai multe nu compensează, ci repetă sau reiau proiecte de pe fonduri structurale și le pun într-un tot.
Faptul că după cheltuirea acestor 30 de miliarde de euro nu se vor fi văzut mari realizări nu ar trebui să sperie. România nu și-a îndeplinit planul de reforme avute prin condițiile de aderare la UE în următorii 15 ani, de ce ar face în 5 ani ce nu a făcut în acea perioadă? Problema cu lipsa rezultatelor este că nu se vede din acțiunile propuse.
Sunt probleme mari de fundamentare. Este folosită o abordare mecanicistă care nu doar că nu e logică, dar nu contribuie la rezolvarea marilor probleme. Nu văd să fie acoperite niște mari nevoi de la nivel național în urma implementării PNRR pe baza acestor măsuri și nici o perspectivă economică, socială, administrativă mai bună după aplicarea acestor măsuri. Și atunci de ce vorbim de reziliență?
Reziliență pentru 2060?
Va fi rezilientă datoria. Din 2029 până în 2059 vor fi date fonduri înapoi. Echivalentul a mai bine de jumătate din Plan. Imediat după vor fi implementate o serie de măsuri austere pentru majoritatea populației – nu vorbesc doar de pensii, ci și de măsurile care vor accentua tendințele inflaționiste. Banii din granturi vor fi rambursați indirect, prin veniturile potențiale la bugetul UE micșorânde de după 2027 și contribuțiile adiționale – câteva noi taxe și mărirea contribuției naționale. Tot până în 2060.
Întrebarea e ce va mai rămâne din #PNRR în 2060. M-am uitat și la altele și nu am văzut exemple cum sunt cele trei rute de transport paralele sau mega-structurile digitale cu sustenabilitate incertă după încheierea perioadei de finanțare, ori jumătate din țară bună doar de plată, lipsindu-i reforme și investiții benefice.
One Reply to “Devalizare verde digitală (PNRR)”
Comments are closed.