Devalizare verde digitală (PNRR)

imagine: Pixabay

Planificare defectuoasă, nerealistă, nesustenabilă

Sunt multe probleme de planificare pe unele proiecte care nu au cum să fie terminate în cinci ani. Este greu de înțeles includerea acestora. Mai sunt probleme cu proiecte care se suprapun, deși ar fi coerente dacă ar fi înlănțuite pentru a evita costuri suplimentare pentru duplicarea unora după. 

În rare ocazii este vizibilă legătura dintre proiectele de reformă și investiții publice și nevoile revenirii economice și creșterii rezilienței. Dimensiunile creșterii sustenabile amintite mai sus sunt aproape ignorate, după cum dau câteva exemple în secțiunile următoare, în particular pe contribuția posibilă a digitalizării. 

Când vine vorba de reforme, reforme nu prea sunt. Unele sunt reforme cu reforme, cum este exemplul următor:

În primul rând, titlul nu exprimă o reformă, ci un deziderat, în cel mai bun caz obiectiv. Reforme este explicată prin alte reforme. Chiar în text precizate mai jos că acele unele dintre acele intervenții specifice sunt de fapt reforme.

Probleme de sustenabilitate a investițiilor

Sunt probleme de sustenabilitate a investiții propuse, iar modul în care au fost gândite unele (de fapt, nu au fost gândite, căci ar însemna că a fost un proces de reflecție asupra lor) ridică semne de întrebare despre ce se va întâmpla după terminarea finanțării. 

Sunt probleme de sustenabilitate. Cele mai multe idei de cheltuit fondurile din PNRR (nu pot să le numesc altfel) se opresc la perioada de implementare. Este neclar cum vor fi susținute după. Să dau câteva exemple. 

Sunt multe proiecte de digitalizare neintegrate și la costuri exagerate care nu rezolvă neapărat problemele fundamentale de digitalizare ale României. Unele sunt repetiții ale unor eșecuri anterioare pe zeci și sute de milioane de euro. Altele sunt noi idei. Multe sunt gândite ca politică de cost pentru o perioadă de până la 5 ani să fie asigurate din banii din PNRR. Nu are nimeni nicio idee despre cum vor fi susținute acestea după.

Este un festival al festivalurilor din bani publici, asemenea celor făcute de Gabriela Firea prin București înainte, dar pe alte teme – digitalizare, reîmpăduriri, infrastructură sanitară, etc. Cum le vei întreține când nu doar se vor fi terminat fondurile din PNRR, dar se vor reduce și fondurile structurale? Ce vei mai taxa, când este neclar cum vor contribui actualele măsuri la creștere economică? Surprinzător, este adevărat, Guvernul nu ne spune ce creștere economică ar trebui să aducă pe termen lung.  

Autostrada Moldova este unul dintre acestea. Va fi o cale de comunicații care va conecta Bucureștiul de o zonă moartă din punct de vedere economic. Acesta este argumentul folosit de promotorii ei. Dar la final vom avea situație generală în care o autostradă, un drum european și o rețea feroviară vor merge în paralel și vor fi întreținute în paralel. Din ce venituri rămâne o mare întrebare.

În fine, pe partea de transporturi sunt multe probleme. Măsurile pe zona de siguranță rutieră, pentru care sunt propuse vreo 100 de milioane de euro, evită bunele practici din țările mai la vest de noi și nu se spune nimic de zonele care nu unesc două puncte urbane. De altfel, este incredibil angajamentul pentru mii de kilometri de drumuri noi și imposibilitatea de a repara drumuri naționale frecventate de mii de oameni zilnici de mulți ani.

Activități guvernamentale de zi cu zi prezentate ca reforme

Activități curente ale Guvernului precum gestionarea Planului anual de lucru al Guvernului sunt prezentate ca propuneri de reformă. 


imagine: Pixabay

Planul României este o compilație de texte și idei venite de peste tot

În timp ce pensiile celor care au muncit 40 de ani rămân mizere, potențialul de reformă a sistemului de pensii speciale rămâne neafectat pentru a nu deranja privilegiile de castă. Absurdul realizării acestui plan este că alte promisiuni electorale sunt incluse ca angajament, cum ar fi limitarea creșterii pensiilor pentru cei mai mulți pe un trend inflaționist clar. 

Sunt idei multe în #PNRR, despre puține se poate spune că sunt mature. Par mai degrabă rezultatele unor proiecte ținute în sertar și unele cu dedicație. Cazul celui de 600 de milioane de euro relatat de presă acum câteva zile sare în evidență. Cum este posibilă ca proiectele verzi respective să fie propuse doar în zonele unor baroni liberali, culmea unul fiind chiar în circumscripția electorală a ministrului energiei? 

Documentul este copy-paste din diferite surse, fără logică. Luați exemplul de mai jos:

Punctele 6 și 7 ar trebui să fie niște obiective specifice. Sunt atât de specifice încât cuprind totul. Paragraful după pct. 6 încearcă să facă legătura între reforma propusă și așa-zisul obiectiv specific. Paragraful după pct. 7 vorbește despre alt subiect, niște angajamente care oricum mai sunt repetate de câteva ori în text.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Devalizare verde digitală (PNRR)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *