Cu temele nefăcute la Bruxelles, plus greșeli de scriere și șmecherie românească

Cu temele nefăcute la Bruxelles, plus greșeli de scriere și șmecherie românească

Un an a avut la dispoziție România pentru a face documentațiile pentru o serie de proiecte de reforme și investiții pe termen mediu. După un an, tot ceea ce a reușit să facă a fost să trimită la Bruxelles spre evaluare documente incomplete, neclare, incoerente, aspru criticate de evaluatori și întoarse pentru a fi refăcute. Comentariile făcute de oficiali ai Comisiei Europene care comunică cu cei ai Guvernului României oferă informații clare despre cât de nepregătiți am fost în tot acest proces (link).

Urmărind de pe margine acest proces încă din momentul în care a fost pregătit, fără a avea nicio implicare, nu pot să mă întreb cum a fost posibil să se ajungă aici. Pare că nu mai există administrație națională în România, acaparată și politizată excesiv de incompetența pe linie politic-partizană. PNRR a fost folosit ca măciucă politică în toate ipostazele posibile. Cu implicarea tuturor instituțiilor executive și legislative ale statului. Iată că la linia de finalizare a transmiterii unui simplu plan suntem ultimii, departe de a începe. Să mai spunem și că de aproape un an se știe ce este cu PNRR și ceea ce trebuie făcut?

A fost insuficient pentru două coaliții de guvernare (prima, PNL-PMP, a doua, PNL-USRPLUS-UDMR) și pentru administrația națională responsabilă de aceste dosare (dacă mai există așa ceva) să pregătească un plan de investiții și reforme într-un an de zile, într-o perioadă care a avut parte și de agitația electorală și de liniștea post-electorală. În Israel, agitația electorală a făcut ca prim-ministrul în exercițiu de la acea vreme să își asume vaccinarea populației și ieșirea din pandemie înainte de alegeri, în timp record. Și au livrat. Aici, PNRR s-a lansat cu mare fast de câteva ori. Am crezut că este ceva dincolo de fast. Totul s-a oprit când am început să citesc planul depus și anexele publicate. Dacă ai acest PNRR ca temă la o facultate de profil, nici nu prea ai cum să treci semestrul cu astfel de lucrări transmise. Când citeam câteva capitole, începuse să fac un roast pe Facebook cu conținutul transmis pentru evaluare.

Sunt incredibile unele comentarii pe care le citești ca feedback. Le-am prevăzut când am scris despre o „devalizare verde digitală” când am citit documentele. Despre unele a vorbit și ministrul responsabil de acest obiectiv, dar în trei luni nu a fost rezolvat nimic. Și sunt multe lucruri greu de înțeles: cum a fost posibil într-un an de zile să livrezi acest plan așa de slab? nu mai este nimeni capabil în administrația românească să facă o progamare (nu are rost să fie dat exemplul cu programările pe fondurile structurale, căci este o altă temă și ridică și acolo mari probleme)? nu mai știe nimeni să citească niște îndrumări? nu mai există expertiză nici pentru realizarea unui document cu informații faptice, nu cu retorică goală și PR? de ce a fost centralizată pregătirea PNRR la nivelul cabinetului Ministerului Fondurilor Europene (actual Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene)? ce a făcut Parlamentul de a permis un asemenea derapaj? parlamentarii nu mai au deloc simțul răspunderii individuale? de ce nu au apelat la cei care puteau aduce contribuții? Mai sunt și alte întrebări.

PNRR este o șansă istorică pentru România, una pe care înaintașii noștri nu au avut-o, una care poate schimba modul în care va arăta viitorul țării și care poate pune România pe un drum mai bun. Dar a început ca un rateu.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *