Cum poți influența viitorul Europei? Conferința privind viitorul Europei

Pentru prima dată în aproape două decenii, Uniunea Europeană a lansat un proces structurat și larg deschis pentru discutarea viitorului Uniunii Europene. Acest proces poartă denumirea de Conferința privind viitorul Europei. Punctul central al acestui proces este un portal online disponibil tuturor cetățenilor Uniunii Europene, futureu.europa.eu, unde se poate interveni pe temele majore privind viitorul UE: de la sănătate și politici interne la modul în care UE acționează pe plan global și funcționarea procesului decizional intern.

Toate opțiunile sunt pe masă acum cu privire la ceea ce se poate întâmpla după încheierea Conferinței privind viitorul Europei.

Dacă tema modificărilor fundamentale era eliminată din start acum ceva timp, criza în materie de sănătate publică generată de COVID-19 a convins unii politicieni europeni să fie deschiși și pentru o mai multă implicare a UE în acest domeniu. Cel puțin acest lucru a lăsat de înțeles cancelarul german Angela Merkel în urmă cu câteva săptămâni într-o declarație publică, anume că s-ar putea deschide ușa unor modificări de tratat pentru recalibrarea competențelor în materie de sănătate, în principal partea de epidemii. Dar sunt și alte teme mai presante pe agenda europeană, momentan umbrite de criza sanitară, care, în cazul în care se va discuta modificări de tratat, ar ieși la lumină. Înseamnă pentru cetățenii Uniunii Europene că pot contribui și evidenția propuneri de absolut toate felurile în cadrul Conferinței privind viitorul Europei.

Categorii de acțiuni pentru sprijinirea reflecțiilor privind viitorul Europei

Platforma online este însă un instrument util și pentru conectarea altor categorii de acțiuni. Vor fi organizate evenimente publice, semipublice și private pe această temă în întreaga Europa. Multe dintre ele vor fi publicate în catalogul disponibil pe acea platformă. De asemenea, cei interesați pot organiza în perioada următoare astfel de evenimente. Tema este largă: viitorul Uniunii Europene, provocările și prioritățile Europei, și, cum scriam mai sus, este o ocazie de largă dezbatere și participare publică pe teme europene dincolo de momentele alegerilor europarlamentare.

Pe lângă evenimente, merită amintit că este o dimensiune politică semnificativă a Conferinței privind viitorul Europei. Recent, a fost lansat un apel din partea liderilor europarlamentari pentru o implicare mai puternică a parlamentelor naționale, astfel încât să aibă și forurile reprezentative naționale un cuvânt de spus în privința rezultatelor Conferinței. Parlamentul European încearcă să consolideze eficacitatea acestei inițiative și a mai făcut un apel ca adunarea plenară a Conferinței privind viitorul Europei să poată să delibereze și să facă propuneri în baza recomandărilor cetățenilor.

Așadar, ce este de făcut în Europa? Este o ocazie unică într-o generație pentru a reflecta pe această temă.

Informații adiționale:

Conferința privind viitorul Europei în linie dreaptă

Platforma digitală a Conferinței privind viitorul Europei

Lansarea platformei pentru cetățeni în cadrul Conferinței privind viitorul Europei

imagine: Conferinta privind viitorul Europei

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Cum poți influența viitorul Europei? Conferința privind viitorul Europei”

Comments are closed.