Conferința privind viitorul Europei în linie dreaptă

Conferința privind viitorul Europei în linie dreaptă

Agorele europene sunt în linie dreaptă, după ce președintele Parlamentului European, reprezentantul Președinției portugheze a Consiliului Uniunii Europene și președintele Comisiei Europene au semnat o declarație comună despre Conferința privind viitorul Europei.

Conferința se desfășoară sub autoritatea celor trei instituții care conduc acest demers, reprezentate de președinții lor, care își asumă președinția comună a conferinței. Politicienii europeni nu s-au înțeles inițial privind conducerea acestei conferințe, ajungând să aibă ca variantă de compromis conducerea ei de către președinții principalelor instituții europene. Desigur, acest lucru este favorizat și de distribuția actuală a acestor roluri, întrucât cele trei mari grupuri din Parlamentul European au câte unul dintre aceste roluri pentru moment.

Cetățenii europeni decid prioritățile pentru Europa viitorului

Declarația pregătește terenul pentru lansarea unei serii de dezbateri și discuții care le vor permite cetățenilor din toate colțurile Europei să își împărtășească ideile pentru a contribui la conturarea viitorului Europei.

Declarația comună cuprinde o listă neexhaustivă de teme posibile pentru conferință. Sunt menționate aspecte precum sănătatea, schimbările climatice, echitatea socială, transformarea digitală, rolul UE în lume și modalitățile de consolidare a proceselor democratice care guvernează UE. Aceste teme corespund priorităților generale ale UE și aspectelor semnalate de cetățeni în sondajele de opinie. În cele din urmă, cetățenii participanți vor decide ce subiecte vor fi discutate în cadrul conferinței.

Declarația stabilește liniile generale de desfășurare a Conferinței

Ce urmează? În curând, va fi constituit un Comitet executiv, în cadrul căruia cele trei instituții vor fi reprezentate în mod egal, iar parlamentele naționale vor avea statut de observator. Comitetul executiv va supraveghea lucrările conferinței și va pregăti reuniunile plenare ale acesteia, inclusiv contribuțiile cetățenilor și acțiunile ulterioare.

Declarația comună stabilește domeniul de aplicare, structura, obiectivele și principiile conferinței. Se pregătește astfel terenul pentru evenimentele conduse de cetățeni, care urmează să fie organizate în colaborare cu societatea civilă și părțile interesate de la toate nivelurile, cu parlamentele naționale și regionale, cu Comitetul Regiunilor, cu Comitetul Economic și Social, cu partenerii sociali și cu mediul academic.

Declarația este disponibilă în limba română la adresa aceasta (.pdf).

imagine: © Parlamentul European

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Conferința privind viitorul Europei în linie dreaptă”

Comments are closed.