Plenara inaugurală a Conferinței privind viitorul Europei, stabilită pentru iunie

Plenara inaugurală a Conferinței privind viitorul Europei, stabilită pentru iunie

Pe 9 mai, de Ziua Europei, Conferința privind viitorul Europei a fost lansată oficială. Următorul pas este desfășurarea procedurilor propriu-zise. Aceastea au loc în contextul în care deja pe platforma digitală cetățenii se implică în dezbateri, susțin și propun idei pentru reformarea Uniunii Europene. Acest proces democratic urmează să aibă prima reuniune formală, în format hibrid, pe 19 iunie 2021.

Înainte de acest moment, un eveniment al cetățenilor europeni va fi organizat pe 17 iunie 2021 la Lisabona, transmis online. Acesta va include participarea a 27 de reprezentanți ai panelurilor naționale cetățenești, precum și reprezentanți ai tinerilor și cetățeni selectați deja pentru panelurilor cetățenești europene. În cadrul evenimentului, participanții vor discuta inițial așteptările de la această conferință cu cei trei co-președinți din partea instituțiilor europene.

Vor fi desfășurate de-a lungul Conferinței privind viitorul Europei patru paneluri ale cetățenilor, având următoarele teme: 1) valori, drepturi, stat de drept, democrație și securitate, 2) schimbări climatice, mediu sau sănătate, 3) economie, justiție socială, locuri de muncă sau educație, tineret, cultură, transformare digitală sau sport, 4) rolul UE în lume sau migrația.

Inițiatorii Conferinței mai anunță că au fost stabilite o serie de orientări pentru a sprijini statele membre și alte părți interesate să organizeze paneluri cetățenești și alte evenimente la nivel local, regional sau național sub egida Conferinței privind viitorul Europei.

Acest proces deliberativ, integrator și consensualist reprezintă o ocazie unică de a dezbate teme europene, orientate spre formularea de propuneri din partea cetățenilor asupra preocupărilor privind acțiunile Europei de mâine. Platforma digitală și panelurile cetățenești reprezintă ocazie de a aduce subiecte pe agenda Conferinței, care la rândul său va discuta aceste idei și va transmite propunerile anul viitor pentru a convinge ulterior cele 27 de state și instituțiiile europene să acționeze.

imagine: futureu.europa.eu

Cum poți influența viitorul Europei?

Platforma digitală a Conferinței privind viitorul Europei

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.