Viitorul educației – suportul de studiu digital

In an economy where knowledge is the most valuable commodity a person and a country have to offer, the best jobs will go to the best educated – whether they live in the United States or India or China.

(Barack Obama, Washington D.C., 25 iulie 2009)

Până acum câteva minute stăteam cu cărțile de română, biologie și matematică deschise, recapitulând pentru examenul de Bacalaureat. Mi-am dat seama că este destul de ușor și, totodată, complicat. De ce?

 • nenumărate manuale alternative, definiții contradictorii, inexistența unui material de sprijin stabil astfel încât studiul individual și cel de la clasă să fie făcut de plăcere;
 • în goana după îndeplinirea unor așteptări uriașe, uităm de fapt scopul: formarea unor cetățeni responsabili care să contribuie la dezvoltarea societății. Uitând scopul, ajungem să afirmă, conform unui articol din The Economist, că „școala românească produce idioți”;
 • popularizând analfabetismul funcțional, ajungem ca generațiile următoare să fie crescute după aceleași principii, de aici apărând potopul.

În ciuda acestor probleme, există o metodă prin care se poate restrânge problema până la anihilarea acesteia: suportul de studiu digital. Văd elevii venind la școală cu o tabletă și cu un caiet de notițe, văd elevii având toate resursele la școală, văd multă socializare și o educație performantă. Am mai expus pe blog problema manualelor, nu e prima dată, dar vreau să discut și despre soluții.

Am spus că îi văd venind cu o tabletă. Bun, atunci ce-i cu asta? Ei, bine, vin cu o tabletă unde descoperă o lecție în format digital, locul unde vor putea să aducă la un loc resursele din diverse surse, locul unde vor avea manualele precum manualul digital realizat de Holcim România, unde vor găsi informații despre mediu, despre protejarea acestuia, despre natură, unde vor găsi transpuse informațiile într-un mod pe care îl vor considera „prietenesc” pentru că vorbim de fiecare dată când vor accesa manualul digital, vor intra în secolul al XXI-lea și vor învăța de plăcere. De asta este nevoie în educația românească și nu numai.

Desigur, tablete pentru 3 200 000 de elevi este aproape imposibil de realizat pe termen scurt, dar pe termen lung, pe parcursul a zece ani se pot achiziționa o serie de tablete realizate special pentru actul educațional, dat fiind că prețul ajunge pe la 200 RON/bucată. Un proces de durată, dar care ar aduce un plus educației românești.

Nu cred în eliminarea manualelor școlare. Încă mai este necesar și suportul pe hârtie, dar este nevoie de mai multă interactivitate, de lecții gândite pentru captarea atenției elevilului și sporirea creativității acestuia. A existat la un moment dat un proiect prin care existau niște lecții la diferite materii în format flash, AeL se numea, dacă nu mă înșel. Este un suport bun. Nu se pleacă de la zero în acest demers.

Primul pas este să avem manuale în format digital. După, trebuie transmise astfel încât să existe în toate unitățile de învățământ preuniversitar. Este necesar ca școlile din toate satele să aibă conexiune la Internet, este necesară pregătirea cadrelor didactice pentru a se descurca și pentru a învăța elevii într-un mod propice.

Lucrurile încep să se miște: un manual astăzi, unul mâine, un protocol de colaborare pentru dezvoltarea unui program de învățământ unu la unu din perspectiva accesului la computere, implicare. Sperăm să vedem rezultatele cât mai repede. Sunt multe probleme de rezolvat. Încă nu se înțelege conceptul de educație centrată pe elev, educația non-formală nu ajunge peste tot, dotările sunt slabe, clădirile au probleme, unele filiere (precum învățământul tehnologic) au nevoie de o restructurare ș.a.m.d. În timp poate se va rezolva problema. La fel cum am publicat articole despre educație în ultimii doi ani pe blog (puteți urmări tagurile „educatie”, „consiliul elevilor”, „cne”) voi continua acest demers.

Felicit inițiativa de a aduce toți factorii implicați în educație într-un eveniment de amploarea Congresului Educației. Este un semn că educația românească este pe drumul cel bun, atingând, rând pe rând, obiective. Să nu uităm că cea mai profitabilă investiție este cea în educație. Și va ajunge (cândva).

Congresul isi propune sa devina o platforma de dezbatere pentru oamenii scolii si pentru aceia preocupati de bunul mers al educatiei. Congresul Educatiei doreste sa creeze o agora a sistemului de invatamant romanesc, in cadrul careia sa fie expusa si discutata o agenda publica a tuturor palierelor educationale.

*sursă imagine cover și citare: www.congresuleducatiei.ro, imagine din articol preluată de aici.

P.S.: Sunt un fan al problemelor și modului de abordare al educației propus de educaționalistul (nu găsesc traducerea în limba română a termenului) Sir Ken Robinson. Puteți citi niște analize foarte bine structurate în Huffington Post.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

3 Replies to “Viitorul educației – suportul de studiu digital”

 1. Prezentarea TED a lui Sir Ken Robinson despre cum şcoala distruge creativitatea cred că este una dintre cele mai vizionate discursuri TED. Îţi recomand să vizionezi şi Sugata Mitra: Construiți Școala din Norul Informațional. Este un concept de viitor cred eu, în care “bunicuţele” vor avea un rol foarte important :)

  1. Pe prima am vazut-o, pe cealalta nu. Kenneth Robinson are dreptate intr-o proportie destul de mare, dar nu in totalitate. Scoala, chiar daca are nevoie de o reinventare, nu distruge complet creativitatea. Depinde de modalitatea de predare.
   Si vin cu un exemplu simtit pe pielea mea: in timp ce in alte scoli, la Morometii, se tocesc comentarii despre niste idiotenii exceptionale, eu la lectia respectiva am invatat, cu sprijinul profesorului, mai multe decat credem ca voi putea asimila intr-o ora despre…. globalizare. Asta e un exemplu pozitiv.
   Scoala trebuie sa sprijine creativitatea, chiar daca a fost creata pentru a uniformiza si pentru a produce muncitori calificati. Intr-adevar, am trecut de acea perioada.

Comments are closed.