O perspectivă asupra viitorului educației

Problema principală în redactarea acestui articol este zona pentru care îl scriu pentru că realitatea diferă în funcție de țară, în funcție de mediul rural sau urban, în funcție de numărul de elevi, precum și de nivelul de trai al cetățenilor.

Sunt cu totul de acord cu Nelson Mandela când spunea că „educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea”. Problema este că educația de calitate naște cetățeni. În acest articol mă voi referi strict la România.

În România, educație de calitate nu se poate face în multe locuri. România este în urmă cu vreo 30 de ani în urma altor popoare, ale celor civilizate, care formează un cetățean capabil să meargă la vot la 21 de ani și să facă o decizie corectă. România nu produce oameni capabili să realizeze conexiuni, să se implice activ și să gândească, ci, în mare parte, analfabetism funcțional. Avem nevoie de consolidarea unor valori în sistemul nostru educațional, precum următoarele:

Aș vrea să adaug, la articolul publicat pe Blogal Initiative, că ideea manualelor digitale și o serie de proiecte în această privință există încă de mai bine de un an. Într-adevăr, prin lansarea manualului „Lecția Verde – Creează-ți mediul”, Holcim România a mai făcut un pas. M-am uitat un pic pe el și este destul de bine realizat, dar implementarea manualelor digitale nu se poate face decât în unele locuri (cu un nivel de trai mai ridicat).

În România există două realități în educație:

 1. elevi buni și foarte buni, părinți interesați de ceea ce fac copiii lor cu o situația financiară medie sau foarte bună, unități de învățământ care încurajează performanța și accesul la educație nonformală, dotări bune (foarte bune nu există în România acum), performanță, viitorii specialiști din diverse domenii, creierele exportate șamd
 2. elevi buni și cu potențial de a deveni foarte buni, profesori slabi, unități de învățământ care aproape cad peste elevi, violență, lipsă manuale, calculatoare, toceală, analfabetism funcțional, condiții aspre acasă, iarna cu mai mult frig în interiorul școlii decât în afara ei, slab acces la informații, părinți plecați în străinătate pentru ca odrasla să învețe și să aibă cum să facă acest lucru pentru că educația NU e gratuită (da, fiecare are dreptul la educație, știu povestea) și lista continuă.

Pentru prima, am numai cuvinte de bine, drept pentru care consider că au șansa să prindă din urmă ce se află afară. Din nefericire, doar vreo 5% din școli intră aici. Aici elevii vor putea, probabil, să învețe de pe un manual digital, să studieze măsuri de protejare pentru mediu, să evolueze constant și să formeze viitorii oameni de bază ai societății.

Urmează acum povestea cu majoritatea de 95%. Aici este mai trist pentru că este nevoie de o finanțare destul de mare. Cum să înveți despre natură, atât timp cât școala ta mai are puțin și o să se dărâme? E imposibil. Este nevoie de o finanțare puternică. Cunosc (și vă pot da și exemple, dacă sunteți interesați) școli care mai au puțin și vor ajunge cu tavanul și pereții pe pământ, care nu au sursă de apă în incinta lor, care nu au acces la Internet sau computerul de acolo este nefuncțional. Viitorul are nevoie de finanțare, dar este greu să investești în educație, ținând cont că cetățenii astfel născuți nu vor putea fi folosiți ca marionete, nu?

Este bine că educația nonformală începe să completeze lipsurile din ce în ce mai mari ale celor formale. Cea informală capătă o dimensiune din ce în ce mai mare. Aceste trei tipuri trebuie să coexiste!

Din fericire, acum au și elevii o voce. Consiliul Național al Elevilor, structură în care m-am implicat în ultimii doi ani în fiecare zi, capătă o dimensiune din ce în ce mai vizibilă. Este bine pentru că ei sunt beneficiarii educației. Ei știu cel mai bine ce este necesar.

Voi continua cu alte 600 de cuvinte într-un articol în zilele următoare în care voi vorbi mai mult despre viitor, un viitor sumbru, gândindu-ne că abia acum acum câteva zile elevii au primit banii pentru navetă din lunile din toamna anului 2012.

*foto via facebook.com/consiliulelevilor

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

5 Replies to “O perspectivă asupra viitorului educației”

 1. Felicitari, Madalin!
  Pe de-o parte, tu scrii din propria experienta de educatie informala – aici, activitatea ta este impresionanta. Pe de alta parte, subliniezi foarte bine si elegant un aparent paradox in educatia formala preuniversitara.
  Articolul tau mi se pare unul din cele mai bune 10 pe care le-am citit in campanie, deoarece este clar, cursiv si formuleaza un discurs analitic bine cladit, din perspectiva unuia care chiar face ceva, nu arata frustrat cu degetul la ce nu merge sau se caina pe marginea experientelor “traumatice” din invatamant.
  In acelasi timp, esti unul din putinii autori care a observat in mod diplomatic ca manuale digitale au existat si vor mai exista cu siguranta in Romania – exista probleme de fond mai urgente.
  Mult succes in continuare! Daca e vreun viitor pozitiv in educatia din Romania, tu esti unul din cei care poate sa faca o diferenta pozitiva in acest sens!
  Stefan Alexandrescu

 2. “Viitorul are nevoie de finanțare, dar este greu să investești în educație, ținând cont că cetățenii astfel născuți nu vor putea fi folosiți ca marionete, nu?”
  Mare dreptate ai. Clasa politică nu are nevoie de un cetățean educat care să meargă în cunoștință de cauză la vot, are nevoie de marionete pe care să le conducă așa cum vrea ea.

  1. E realitatea. Tehnicile de manipulare a maselor vor functiona mai greu; va fi nevoie de munca pentru acel vot. Vazusem acum ceva timp pe un site un infografic cu voturile pe care le obtinuse Obama si contracandidatii sai in functie de state. Statele cu cele mai mari procente ale parasirii timpurii a educatiei si cu cele mai mari procente din US privind analfabetismul au votat contracandidatul lui Barack Obama.

Comments are closed.