O perspectivă asupra evoluției României în Uniunea Europeană, asupra rolului cetățeniei active, alături de noutățile ERASMUS

In the country of the blind, the one-eyed man is king. (Desiderius Erasmus – filosof și umanist olandez)

Integrarea în Uniunea Europeană a fost, din punctul meu de vedere, prost înțeleasă în perioada 2006-2011. Am intrat în 2007, pe 1 ianuarie, iar acest lucru se vede în evoluția pe care a făcut-o România, chiar cu dezavantajul începutului unei crize economice globale fără precedent.

Cu toate aceste, ne aflăm pe drumul ce bun. Am învățat că profesionalismul este necesar pentru o bună dezvoltare și că spiritul românesc de furt nu funcționează pe axele europene, motiv pentru care le-am avut suspendate. Încet, încet, acestea revin la normal.

În luna mai, la sfârșit, în cadrul unei campanii de promovare a valorilor europene desfășurate doream să țin o prezentare în liceu, în Vrancea, pe tema „Drepturi și oportunități pentru tineri la nivel european”, una în care să prezint o parte din facilitățile pe care le-a adus intrarea în Uniunea Europeană. Voi continua să povestesc despre acestea, să diseminez informații importante prin intermediul blogului pentru că am beneficiat, beneficiez și voi beneficia de acestea. Este datorita noastră, a celor dintâi, să ne întoarcem și să îi scoatem din peșteră și pe cei de lângă noi pentru că într-o societate globală, nu doar europeană, nu putem să aplicăm citatul de mai sus, dacă dorim dezvoltare și emancipare.

Am vrut să încep cu tinerii pentru că fac parte din ei și pentru că reprezintă factorul schimbării.

Astăzi, de exemplu, mi-a fost atrasă atenția asupra viitorului programului ERASMUS (EuRopean Community Action Scheme for the Mobility of University Students), aflat sub semnul subfinanțării acum un an, dar presiunea publică din cele 27 state membre (28 cu Croația de la 1 iulie) au rezolvat problema. Mai mult, noua procedură a noului program Erasmus+ pentru perioada 2014-2020 vine cu o serie de avantaje: este mai puțin birocratic, aproximativ patru milioane de studenți vor beneficia de schimburi de studenți (aș spune internaționale, dar Europa este casa noastră).

In times of crisis it is absolutely essential that Europe continues to invest ambitiously in human capital and improve the employability of young people.
Education has a vital role to play in fostering a job-rich recovery. Studying abroad can greatly contribute to acquiring additional skills valued by employers such as languages and flexibility.
We therefore need to make sure that Member States will support the ambitious funding for the Erasmus+ scheme in the negotiations on the next seven-year EU budget
Morten Løkkegaard (ALDE, DE), ALDE vice-president of the Culture Committee of the European Parliament

Erasmus+ va fi următorul program al Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport. Asta s-a stabilit în urma unui acord de ieri între negociatorii Parlamentului și ai Consiliului European. Bugetul încă nu s-a aprobat, fiind inclus în cadrul financiar multi-anual al Uniunii Europene.

“This programme is close to my heart. In future, students who unfortunately missed out on Erasmus scholarships will have the possibility to get loans under favourable terms to study for a one or two-year Master’s degree in another EU country.”
The name “Erasmus+” shows that the new programme will cover far more than just student mobility. We have strengthened activities for youth and for the first time, there will be a separate funding line for sports” – Doris Pack (EPP, DE), Parliament’s lead negotiator

Așadar, apar noi uși, noi oportunități.  Pe lângă îmbunătățirea activităților de tineret și continuarea mobilităților, Erasmus+ va oferi, pentru prima dată, o axă separată pentru sport. Acesta a fost un pas, mai sunt mulți, dar este încurajator că, foarte posibil, va fi o dezvoltare a acestui program. Urmează aprobarea Comisiei pentru Cultură și Educație, stabilirea bugetului, discuțiile din plen (prin Octombrie).

Sperând că v-a plăcut acest articol introductiv despre noul program Erasmus, cu o remarcă asupra situației României, îmi anunț oficial implicarea în campania Blogger European, ediția 2013 (regulamentul este disponibil aici).

Încă nu m-am decis pe ce mă voi axa, în special, între o campanie de încurajare a mersului la vot la alegerea europarlamentarilor din 2014, motiv pentru care vă invit să răspundeți sondajului pe care l-am lansat – link, sau o campanie de mediatizare a știrilor, drepturilor, oportunităților și responsabilităților pe care le implică cetățenia europeană (un subiect vast, despre care am discutat și într-un schimb de tineri vara trecută).

Pentru concursul Blogger European. Regulamentul este disponibil aici.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

4 Replies to “O perspectivă asupra evoluției României în Uniunea Europeană, asupra rolului cetățeniei active, alături de noutățile ERASMUS”

  1. România este şi acum într-o criză economică globală, din punctul meu de vedere, atât timp cât nu se aplică principiul meritocraţiei în ocuparea funcţiilor strategice şi cât timp nu există un plan de dezvoltare pe termen lung. Investiţia în educaţie tinde spre zero, iar studenţii îşi doresc să părăsească ţara care nu le oferă nimic…

Comments are closed.