O agora pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor

Ești tânăr?

Te încadrezi în următoarele condiții?:

• aveți între 18 și 30 de ani;
• nu sunteți student(ã);
• sunteți fie angajat(ă), fie disponibil(ă) pe piața forței de muncă și în căutare activă a unui loc de muncă (de exemplu, nu sunteți în concediu parental sau pe durata unei întreruperi temporare în carieră)
• aveți reședința într-unul dintre cele 28 de state membre ale UE;
• puteți purta o dezbatere în limba engleză, franceză, germană sau spaniolă;
• aveți permisiunea de a călători, întrucât anumite agenții de șomaj pot impune restricții privind călătoriile.

Atunci, până pe 31 august, puteți să vă depuneți candidatura pentru Agora cetățenilor pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor.

agora – Piață publică în orașele Greciei antice, unde se aflau principalele instituții și unde se țineau adunările publice; p. ext. adunare a poporului care se ținea în această piață.

Este modalitatea prin care te poți implica direct în stabilirea politicilor legate de piața forței de muncă pe partea de tineret. Ai posibilitatea să dezbați provocările cu care te confrunți sau cu care se confruntă tinerii fără un loc de muncă, iar rezultatele acestei conferințe la care vor participa și experți vor ajunge la factorii de decizie de la nivel european.

Din fiecare stat membru vor participa la această consultare câte doi tineri, unul angajat, iar celălalt șomer. Întâlnirile de genul acesta sunt organizate de către Parlamentul European din 2007, aducând împreună cetățeni din toate statele Uniunii Europene pentru a ajunge la o poziție comună ce este transmisă factorilor decizionali.

De data aceasta, timp de trei zile, participanții vor conlucra, vor dezbate, vor împărtăși experiențe și vor formular recomandări pentru diminuare sau abolirea șomajului în rândul tinerilor. Agora cetățenilor se va desfășura la Bruxelles de miercuri, 6 noiembrie 2013, ora 12.00, până vineri, 8 noiembrie 2013, ora 12.00.

Eu am aflat astăzi de acest tip de consultare, despre care nu aveam mai multe informații, și vă invit să vă implicați dacă simțiți că puteți aduce o schimbare. Totul începe cu o candidatură și, dacă sunteți selecționați, aveți șansa să reprezentați România în Anul European al Cetățenilor la o conferință organizată sub egida Parlamentului European (pentru care veți vota în mai 2014) și să contribuiți la îmbunătățirea mediului profesional pentru milioane de tineri.

Mesajul lui Martin Schulz, președintele Parlamentului European, și al Isabellei Durant, vicepreședinte al Parlamentului European, alături de informații suplimentare despre această conferință, formularul de candidatură și politice UE în domeniul tineretului și ocupării forței de muncă se găsesc aici.

Pentru concursul Blogger European. Regulamentul este disponibil aici.

*imagine cover opinio.secure.europarl.europa.eu/opinio/s

**imagine articol commons.wikimedia.org

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.