Fondul European de Investiții Strategice, China și Comisia Europeană

China se va alătura Planului de Investiții al Uniunii Europene

După summitul UE – China din iunie 2015, au rămas o serie de întrebări cu privire la modul în care se va concretiza cooperarea celor două părți în anumite domenii. Recent, au venit o serie de informații cu privire la modul în Uniunea Europeană și China vor dezvolta anumite proiecte comune, subiect pe care îl amintesc acum. La o întâlnire la nivel înalt de acum câteva zile, China și-a manifestat interesul pentru a sprijini Planul Juncker.

Planul pentru Investiții este una dintre cele zece priorități pe care le are Comisia Europeană în mandatul 2014 – 2019, încercând să mobilizeze investiții de 315 miliarde de euro în trei ani și să sprijine investițiile în economia reală, dar și într-un mediu prietenos cu mediul înconjurător. O garanție de 16 miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene va merge pentru Fondul European pentru Investiții Strategice. De asemenea, alte 5 miliarde vor proveni de la Banca Europeană de Investiții. Rolul fondului va fi să mobilizeze finanțe extra, estimându-se un efect de multiplicare de 1 la 15 în economia reală. Acesta va atrage și contribuții naționale de 34,8 miliarde de euro din anunțurile făcute până acum de state1.

Este primul stat din afara Uniunii Europene care și-a anunțat dorința de a contribui la Fondul European de Investiții Strategice, după ce vicepremierul Chinei, Ma Kai, a infomat vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen în acest sens, în cadrul unui forum economic la nivel înalt care a avut loc Pekin pe 28 septembrie. Părțile au ajuns la un acord privind înființarea unui grup de dialog comun pe această temă, format din experți ai Comisiei Europene, Băncii Europene de Investiții și Fondului Drumul Mătăsii.

sursa imagine: China Business

Alte discuții și acțiuni de cooperare UE – China

Pașii din ce în ce mai mari în domeniul cooperării între Uniunea Europeană și China (sau, mai bine spus, consolidarea câtorva actori importanți pe plan global – Statele Unite, Uniunea Europeană, China) sunt încurajați de ambele părți. De altfel, China are potențialul de a face investiții destul de importante pe plan european, ținând cont de mecanismele prin care le poate finanța înainte de a primi rambursarea cheltuielilor. De menționat este și faptul că se discută și despre un posibil statut de membru al Chinei în Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, acum fiind undeva la un stadiu de cooperare, cu potențial de aprofundare a acestei relații, precum și că cele două părți au semnat un memorandum de înțelegere privind conectivitatea. Vremuri faine și globalizare extremă…

  1. plus o cofinanțare de 8,5 miliarde de euro din partea Regatului Unit pentru proiectele prin EFSI []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.