Raportarea la criza refugiaților

Raportarea la criza refugiaților

Mi-au fost aduse multe critici în raportarea la criza refugiaților/migranților/solicitanților de azil. Ba că sunt părtinitor, ba că nu înțeleg riscurile care apar, ba că …. Am scris despre despre relocare din prima jumătate a anului când nu se vorbea deloc despre mișcarea migratorie. Am fost cu ochii pe Siria și ce se întâmplă acolo de mai bine de doi ani, motiv pentru care îmi e greu să accept povești unice sau venite dintr-o singură perspectivă.

Mai departe, trebuie să spun că, dincolo de cele două abordări pe care le-am promovat în social media, în realitate și alte părți, una rațională și alta dintr-o perspectivă umanitariană, am ascultat multe versiuni. Nereușite. În toate situațiile, vorbim despre diverși factori, diverse interese. Lucrurile nu sunt niciodată la fel de simple.

Mă uitam pe agenda consiliilor europene din următoarele două săptămâni. Aceasta este deja stabilită, ca idee, iar ugențele care ar putea apărea vor trebui rezolvate la bază. Înțeleg în același timp motivele fundamentale pentru care Ungaria a făcut un gard, deși iluzoriu, și, în aceeași măsură, motivele pentru care cancelarul german a avut o poziție exprimată prea explicit. Securitatea și acordarea azilului, urmată de integrarea refugiaților, se poate foarte bine corela. Pot fi și oportunități. Îmi dau seama că nu plătești câteva mii de euro pentru a ajunge în România, ca refugiat, dar și a faptului că cei mai afectați așteaptă liniștiți o serie de răspunsuri în taberele de refugiați din apropiere sau în țările vecine.

sursa imagine iamfree007 / Shutterstock.com

 

Da, știu că s-au dezvoltat orașe cu puternice economii subterane în Turcia, Sudan, Chad, Niger având la bază transferurile ilicite ale migranților economici. În același timp, nu putem spune că am dori să trăim într-un război civil sau sub o dictatură de tipul celei de la Asmara. Problema este că acestea sunt realități vechi. Aceleași metode, aceleași mijloace, însă fuga nu este o soluție. Fuga spre mai bine nu este niciodată o soluție, mai ales când ai posibilitatea să crești, poate cu sprijinul acelui bine relativ, și să te întorci. Să ajuți. Varianta egoistă și egocentrică în care îți dorești să dobândești protecția internațională pentru a-ți aduce familia cu tine și să uiți de restul este simplu dezgustătoare. În vremuri complicate, vinovați sunt cei neutri. În vremuri de dinaintea furtunii, vinovați sunt cei care nu și-au făcut acoperiș, deși putea să facă asta.

În același timp, nu poți denatura solidaritatea. După experiențele Europei, referindu-mă la cele ale fascismului și comunismului, este ușor de înțeles că nu mai poți juca ping-pong cu oameni care nu au unde să stea. Vorbim de milioane de visuri spulberate, de generații afectate. Câteva sute de mii ajung și la poarta ta.

Realitatea este dificilă, complicată, nerăbdătoare, dar asta nu înseamnă că o poți rezolva cu măsuri punctuale. Cred că e necesar să fie știută întreaga poveste și, mai mult, poveștile tuturor actorilor, atât ale celor implicați în conflict, cât și ale celor care privesc de pe margină.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.