Fondul European pentru Investiții Strategice devine realitate

Fondul European pentru Investiții Strategice devine realitate

Ideea Fondului European pentru Investiții Strategice a venit ca o strategie de creștere economică în Uniunea Europeană, fiind motivată, pe de o parte, de existența doar a unui strategii de austeritate, și, pe de altă parte, de lipsa unor acțiuni reale de stimulare a creșterii economice. Planul Juncker, însă, devine realitate după ce a fost adus în discuție încă din campania electorală din 2014 în urma căreia Jean-Claude Juncker a devenit președintele Comisiei Europene.

După ce în mai se ajunsese la un consens interinstituțional cu privire la EFSI, pe 24 iunie Parlamentul European a aprobat regulamentul, acesta fiind completat de adoptarea sa pe 25 iunie, în cadrul summitului Consiliului European, de către șefii de stat sau de guvern din statele EU28. Este un pas înainte pentru Europa și, totodată, un pas imens spre o Europa federală, chiar dacă impactul acestui fond asupra ideilor nu pare atât de vizibil la acest moment.

sursa imagine: ilolab / Shutterstock.com

Revin însă la Fondul European de Investiții Strategice. Acesta presupune mobilizarea a aproximativ 315 miliarde de euro pentru investiții în următorii trei ani, sprijinind măsuri în economia reală și economia sustenabilă. Printre domeniile care se află în lista de priorități ale EFSI se află proiectele de infrastructură (transport, energie, comunicații), educație, sănătate, IMM-uri. EFSI va veni în completarea programelor actuale ale Uniunii Europene și va opera pe o durată inițială de investiții de patru ani. Fondul va funcția în cadrul Băncii Europene de Investiții și va funcționa pe baza unui acord între Banca Europeană de Investiții și Comisia Europeană.

Consiliul European informează faptul că Fondul European de Investiții Strategice va fi construit pe garanții de 16 miliarde de euro din bugetul Uniunii și 5 miliarde de la Banca Europeană de Investiții. Statele membre vor putea contribui. Până acum, Polonia, Italia și Franța au precizat că vor contribui cu câte 8 miliarde, Spania cu 1,5 miliarde, Luxemburg cu 80 de milioane. Este un început.

Structură de conducere europeană pe două niveluri

Structura de conducere va fi pe două niveluri, formată dintr-un steering committee și o comisie de investiții. Boardul pentru acest steering committee va fi format din reprezentanți veniți din partea Comisie Europene și Băncii Europene de Investiții, iar comisia pentru investiții va răspunde în fața primei structuri, fiind cea care va selecta proiectele care vor primi sprijin prin EFSI. De menționat este că toate proiectele vor avea nevoie de aprobarea Băncii Europene de Investiții.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.