Un pas înainte în cooperarea pe schimbări climatice

Un pas înainte în cooperarea pe schimbări climatice

După acordul istoric de anul trecut dintre Statele Unite şi China pe tema schimbărilor climatice şi nevoii de acţiune, atât prin acţiuni de mitigare, cât şi de adaptare, cel de-al XVII-lea summit între Uniunea Europeană şi China a adus un nou pas, respectiv un angajament pentru dezvoltare cu emisii reduse de carbon şi cooperare pentru dezvoltarea unei economii cu emisii reduse de carbon.

sursa imagine: European Commission

Nu aş lua în considerare prea mult declaraţia fostului oficial spaniol care îşi începe declaraţia cu responsabilitatea europeană în emisiile de gaze cu efect de seră, dat fiind că este un argumentul de ordin istoric, deşi este relevant, nu ia în considerare potenţialul de dezvoltare sustenabilă pe care îl avem în prezent, pe baza tehnologiilor dezvoltate cu sprijinul trecutului mai poluant. Cu toate acestea, era de aşteptat în contexul unui dialog cu China, parte care vorbeşte mult despre dreptul la dezvoltare.

Angajamentul celor două părţi vine într-un moment excepţional, cu câteva luni înainte de summitul Naţiunilor Unite (septembrie 2015) în care se va adopta agenda post-2015 în domeniul dezvoltării, iar discuţiile au fost centrate în ultimii ani pe subiectul dezvoltării sustenabile. Mai mult, la începutul lunii decembrie, la Paris, are loc COP211 şi a XI-a conferinţă a membrilor Protocolului de la Kyoto, conferinţe care vor discuta clar despre schimbările climatice şi vor încerca să aducă un angajament legal din partea părţilor importante pentru combaterea schimbărilor climatice, în special clauza de 2 grade Celsius, dar nu numai.

În poziţia comună a celor două părţi se vorbeşte, de altfel, despre ,,angajamentul celor două părţi de a conlucra pentru atingerea acordului ambiţios şi juridic obligatoriu de la Conferinţa privind Schimbările Climatice de la Paris, din 2015″reamintindu-se de principiul responsabilităţilor comune, dar diferenţiate ((Council of the European Union, 2015, June 29, EU – China Joint Statement on Climate Change)).

Elemente din poziţia comună a celor două entităţi

Dar acesta nu este singurul aspect amintit în poziţia comună. Principiile mult dezbătute atât în mediul academic cu privire la dezvoltarea sustenabilă, cât şi la nivel înalt2 sunt aduse în discuţie. Astfel, sunt amintite elemente precum3:

  • îndemnul către statele dezvoltate de a sprijini cele mai vulnerabile state în acţiuni de mitigare şi adaptare la schimbările climatice;
  • cooperarea în domeniul economiei cu emisii reduse de carbon;
  • lansarea unui parteneriat UE – China privind oraşele cu emisii reduse de carbon pentru a facilita schimburile de bune practici în domeniu;
  • sporirea cooperării în domeniul cercetării şi inovării cu privire la schimbările climatice;
  • căutarea unor modalităţi de cooperare în materie de capturare a carbonului în contextul Iniţiativei Aproape Zero Carbon4.

Fiecare astfel de întâlnire aduce obiectivul pentru UNFCCC tot mai aproape. Acum câteva zile, Jean-Claude Juncker vorbea, în urma unui summit G7, de un Frexit, Dexit şi Brexit bazat pe reducerea cu 40% a emisiilor faţă de 1990 în interiorul Uniunii Europene, comparaţia făcută fiind foarte realistă cu privire la impactul posibil în lupta cu schimbările climatice şi reducerea nivelului dioxidului de carbon şi al altor gaze cu efect de seră.

  1. Conference of Parties în cadrul Convenţiei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climate []
  2. a se vedea, de exemplu, rezultatele COP20 de la Lima, Peru, 2014 []
  3. enumerarea mea este selectivă, neprecizând decât câteva măsuri amintite în poziţia comună a celor două entităţi []
  4. Near Zero Carbon Initiative []

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Un pas înainte în cooperarea pe schimbări climatice”

Comments are closed.