The Diplomatic Agenda – despre ultimele trei zile

Şcoala de vară The Diplomatic Agenda

Am început să scriu în primele două zile despre The Diplomatic Agenda (ziua întâi, a doua zi), proiectul desfăşurat de comunitatea International Affairs din cadrul Voluntari pentru Idei şi Proiecte. Treizeci de tineri din diferite colţuri ale ţării (Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu), pasionaţi de relaţii internaţionale, au participat la sesiunile din cele cinci zile desfăşurate la Biblioteca Naţională a României.

Dacă ziua a treia s-a desfăşurat sub tema Minorităţi islamice în spaţiu european, aducând totodată şi o serie de workshopuri atractive pentru participanţi, încheindu-se la ora 18:00, ziua de joi a venit cu invitaţi de renume naţional şi internaţional, aş spune.

Ziua IV – Invitaţi de seamă la The Diplomatic Agenda

Rafael Shaffer, Rabinul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti, a fost prezent şi a reuşit să încânte participanţii şi să faciliteze un dialog între participanţi, oferind din experienţa sa: plecat în adolescenţă din România, ajuns într-un stat în care era, din nou minoritar, întors acum câţiva ani  aici. A primit întrebări referitoare la situaţia tinerilor din comunitate, despre motivaţia de a reuşi, despre motivele pentru care a făcut o alegere cu privire la carieră. Modest, a oferit sfaturi utile şi priviri din interiorul comunităţii. Una dintre ideile acestuia am postat-o imediat pe facebook şi instagram: Situaţia de minoritar dă ambiţia să înveţi serios şi să reuşeşti.

Ulterior, Cosmin Chiriţă, Delegat de Tineret al României la Naţiunile Unite, a vorbit despre experienţa sa în această poziţie şi despre acţiunile întreprinse. Totodată, a adus în discuţie şi garanţia pentru tineret, dar şi iniţiativa Alliance of Civilisations. Modul în care se desfăşoară selecţia, programarea acţiunilor desfăşurate, aspecte ce ţin de rolul diplomaţiei culturale în această poziţie au fost prezentate în cele 90 de minute.

Ziua s-a încheiat cu prezenţa actriţei Maia Morgenstern, director al Teatrului Evreiesc de Stat, dialogând cu participanţii pe tema rolului apartenenţei la o minoritate naţională, despre artă şi punţile de legătură pe care le stabileşte între comunităţi. A fost o experienţă foarte faină şi mă bucur că am avut ocazia în cadrul acestui proiect să ascult o persoană cu o experienţă artistică incontestabilă despre aceste subiecte.

 

Ziua V – Minorităţile în România

Ultima zi, cea de vineri, a reprezentat ocazia pentru ca participanţii să îi întâmpine pe Csibi Magor, Director de Program în cadrul WWF Romania, şi Florin Manole, cercetător la Center for Roma Studies. La Casa Löwendal, s-a desfăşurat gala specială a The Diplomatic Agenda 2014 (şi unul dintre puţinele părţi ale şcolii de vară pe care le-am pierdut).

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “The Diplomatic Agenda – despre ultimele trei zile”

Comments are closed.