Cum a fost la proba la română?

Mai ușor decât îmi imaginasem. Este mult mai înfricoșător din afară, iar scandalul creat de televiziuni și opoziția politică nu este decât pentru a hrăni mințile atrofiate ale norodului. Din nefericire, funcționează.

M-am trezit la ora șase, am făcut câteva exerciții, am mâncat, mi-am băut, ca în fiecare dimineață, cana de lapte și am plecat pe vijelie la școală (nu înainte să îmi veric e-mailul, contul de Facebook și să postez câteva update-uri). După ce am așteptat la colțul școlii/clădirii/scării vreo oră, timp în care am râs de examenul de bacalaureat și am susținut că va pica poezie și că îmi convine, am intrat în sală.

Bagajele au fost duse în sala de bagaje, pe bancă rămânând doar foile primite pentru examen, sticla cu apă plată, cele trei pixuri și cartea de identitate. Asistenții au fost bine instruiți și au știut să sprijine eliminarea emoțiilor înainte de sosirea subiectelor, iar după a fost liniște. Camera video nu cred că a incomodat pe nimeni. Lăsând la o parte elevii nepregătiți, cred că toată lumea va spune că a fost un examen acceptabil, cu subiecte acceptabile într-un sistem educațional acceptabil. Desigur, viziunea mea despre bacalaureat este cu totul asta. Trebuie să fie de mai multe feluri (și să deschidă porți diferite), să fie mai dificil pentru a realiza o clasare corectă a susținătorilor acestuia. Aș fi putut, fără probleme, să rezolv și subiectele de la uman, motiv pentru care am ieșit din clasă după două ore și jumătate. Recunosc, mi-a picat un subiect pe care îl aprofundasem înainte, dar m-am folosit de competențele analitice și de redactare, în general.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

4 Replies to “Cum a fost la proba la română?”

Comments are closed.