Cum a fost la bac la mate?

Sincer, așa cum spuneam într-un articol precedent, am avut puține emoții, însă acest lucru s-a rezolvat în momentul în care am primit subiectele. După trei ore petrecute într-o bancă rezolvând, pot spune că au fost din categoria ușoare, poate un pic spre mediu, în timp ce la română mediu este cuvântul definitoriu.

Sunt dezamăgit de faptul că au fost prea ușoare. Exerciții mai ușoare decât cele date nu există, motiv pentru care vom fi martorii unei creșteri simțitoare a numărului celor care îl promovează. Fac această afirmație din perspectiva unui elev care nu s-a chinuit prea mult (în sensul că a învățat doar să-l treacă), dar care este aproape paralel cu materia numită matematică, deși a studiat-o cel puțin patru ore pe săptămână în ultimii patru ani, căci vorbim de matematică M1.

Vorbim, totuși, de un examen care face o diferență, care creează o ierarhizare a valorilor în funcție de capacitățile celor care îl susțin, care influențează decisiv, în multe cazuri, admiterea la facultate. Nu putem să hrănim tânăra generație cu iluzii… sau asta se întâmplă?

Iar dacă rezultatele vor fi identice cu cele de anul trecut, ei, bine, înseamnă că tinerii români, în mare parte, au probleme la acest capitol. Ar trebui să se orienteze pe școlile profesionale, mai ales că ies direct angajați conform programelor actuale din acest domeniu.

Revenind de la problematica situație în care România a intrat acum doi ani și din care iese anul acesta într-un mod 100% inadecvat, aștept rezultatele de la Bacalaureat, de luni, inclusiv de la matematică, și voi continua cu susținerea probei la biologie vineri.

P.S.: De ce este nevoie de să amăgim, încă o dată, performanța?

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

6 Replies to “Cum a fost la bac la mate?”

  1. P.S.: De ce este nevoie de să amăgim, încă o dată, performanța?

    …. pentru ca, poate, BAC-ul nu este, nicaieri in Univers, un echivalent petru performanta, ci, mai curand, pentru o stare medie…

    1. Foarte bine zis, mediu trebuie să fie, însă trebuie să ținem cont și că în felul acesta vom întâmpina o delăsare în pregătirea pentru anul următor si ca doar bacul este folosit in suficiente cazuri pentru intrarea la facultate in Romania, ca este un factor de evidențiere al nivelului educației din Romania.

      1. chiar crezi ca o sa promoveze peste 60%, incat sa existe delasarea asta la anul?

  2. Inca de duminica seara am afirmat ca, anul acesta, din coniderente politice, subiectele vor fi mai usoare. Actualii guvernanti urmaresc, astfel, cresterea procentului de elevi care promoveaza bacalaureatul, sperand la un plus de imagine. Il respect sincer pe Funeriu, pentru curajul de a-si sacrifica din capitalul de imagine, pentru a arata care este starea reala a invatamantului romanesc.

Comments are closed.