Consiliul pentru Comerț și Tehnologie a stabilit direcțiile de cooperare între UE și SUA în această arie

Consiliul pentru Comerț și Tehnologie a stabilit direcțiile de cooperare între UE și SUA în această arie

În final, Consiliul pentru Comerț și Tehnologie între Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană s-a reunit pentru prima dată și a ajuns la un acord cu privire la o serie de direcții de acțiune, direcții care au reușit să împace ambele părți, eliminând o serie de aspecte care erau prea ambițioase pentru o parte sau alta, în funcție de propriile lor interese.

Uniunea Europeană și Statele Unite reafirmă obiectivele Consiliului pentru Comerț și Tehnoogie de a coordona abordările asupra unor aspecte globale cheie în domeniul comercial, economic și tehnologic, și de a profunda relațiile comerciale și economice transatlantice pe baza unor politici care împărtășesc valorile democratice.

Pe lângă Declarația de la Pittsburgh, unde a avut loc întâlnirea, au fost emise și o serie de documente privind rezultatele întâlnirii, activitatea viitoare prin intermediul grupurilor de lucru stabilite prin intermediul TTC, precum și o serie de anexe în câteva domenii: screeningul investițiilor, cooperarea privind controlul exporturilor, abordarea privind inteligența artificială, colaborarea în domeniul lanțurilor valorice privind semiconductorii, cooperarea pentru soluționarea unor probleme globale în domeniul comerțului internațional.

Merită amintite cele zece grupuri de lucru, întrucât vor avea cele mai mari responsabilități pentru la reuniunea viitoare și cuprinde o serie de aspecte emergente și de actualitate privind cooperarea internațională în domeniul comerțului și tehnologiei:

  • elaborarea de standarde tehnologice privind tehnologiile emergente;
  • sprijinirea tehnologiilor curat eși cu impact auspra climei;
  • securizarea lanțurilor de aprovizionare, cu accent pe semiconductori;
  • competitivitatea și securitatea serviciilor și tehnologiilor în ITC;
  • guvernanța datelor și a platformelor tehnologice;
  • utilizarea deficitară a tehnologiilor care amenință securitatea și drepturile omului;
  • controlul exporturilor;
  • screeningul investițiilor, în particular a celor care au impact asupra securității;
  • promovarea accesului IMM-urilor la instrumente digitale;
  • provocări comerciale globale precum practicile economice care nu sunt bazate pe principii de piață, bariere în calea tehnologiilor emergente, protejarea drepturilor în domeniul muncii, aspecte de mediu.

Aspectele privind drepturile omului sunt incluse în activitatea Consiliului pentru Comerț și Tehnologie. Astfel, grupul de lucru responsabil de utilizarea deficitară sau defectuoasă a tehnologiilor emergente are un larg mandat privind:

„combaterea supravegherii ilegale sau arbitrare, inclusiv pe platformele social media; explorarea dezvoltării unui mecanism eficient pentru a răspunde fenomenelor de tip internet shutdown, alături de G6 și alte țări apropiate ca perspectivă; conlucrarea pentru protejarea apărătorilor drepturilor omului în mediul online; creșterea cooperării transatlantice pentru soluționarea intervențiilor străine pentru manipularea informației, inclusiv dezinformarea și interferențele cu procesele democratice, sprijinind în același timp libertatea de exprimare și dreptul la confidențialitate”.

De asemenea, o sarcină explicită care revine acestui grup este de a colabora pentru a răspunde sistemelor de scoring social și de a colabora pe proiecte care să sprijine dezvoltarea unor sisteme AI de încredere.

Sarcini specifice și direcții similare revin celorlalte grupuri. Consiliul pentru Comerț și Tehnologie dintre SUA și UE este mai aprofundată formă de cooperare din ultimii ani între partenerii transatlantici dincolo de domeniul apărării.

imagine: twitter.com/ambassadortai

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.