Cooperarea în domeniul tehnologiei, primul ostatic al tensiunilor franco-americane
Prima victimă a tensiunilor dintre Franța și Statele Unite în urma pactului de securitate dintre Statele Unite, Regatul Unit și Australia este cooperarea dintre Statele Unite și Uniunea Europeană în domeniul cooperării în sectorul digital. Astfel, afacerile bilaterale franceze afectează în mod direct interesele cetățenilor și afacerilor europene care au legătură cu sectorul digital.
După ce, la presiunea franco-germană, Uniunea Europeană s-a solidarizat cu Franța, în urma preferinței australiene pentru Statele Unite ca garant în domeniul securității naționale, diplomații europeni au amânat discuțiile privind pregătirea primei întâlniri a unui consiliu americano-european pentru comerț și tehnologie. Președintele german al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și comisarul european, de origine franceză, responsabil pentru industria europeană, Thierry Breton, au criticat deschis starea relațiilor transatlantice după ce au fost afectate interesele industriei franceze de apărare.
Consiliul UE-SUA pentru Comerț și Tehnologie (TTC) ar trebui să aibă loc în Pittsburgh, Pennsylvania, la sfârșitul acestei luni, reunit pentru prima dată. Rolul acestuia este central pentru cooperarea dintre Statele Unite și Uniunea Europeană în domeniul tehnologiilor emergente și alte altor chestiuni ce țin de agenda tehnologică bilaterală și globală, mai ales în contextul lipsei unor acorduri între cele două părți. Conform informațiilor de la momentul anunțului, TTC își propune să fie un forumul de coordonare între UE și SUA în privința abordărilor cheie în domeniul comercial, economic și tehnologic, precum și de consolidare a relațiilor comerciale și economice transatlantice în spiritul valorilor democratice.
Consiliul ar urma să aibă ca obiective extinderea și aprofundarea comerțului și investițiilor bilaterale, prevenirea unor noi bariere tehnice în calea comerțului, cooperarea privind politicile cheie în domeniul tehnologiei, digitalului și lanțurilor de aprovizionare, sprijinirea cooperării în domeniul cercetării, cooperarea pentru dezvoltarea unor standarde internaționale compatibile, facilitarea cooperării în domeniul reglementării și aplicării legii, precum și promovarea inovației de către companiile americane și europene.
Temele care intră sub umbrela discuțiile TTC sunt de natură strategică, mai ales în contextul dezvoltării economiilor moderne. Zece grupuri de lucru sunt stabilite în cadrul TTC pe teme precum: cooperarea în domeniul standardelor tehnologice, securitatea lanțurilor de aprovizionare, tehnologiile verzi, competitivate și securitate TIC, guvernanța datelor și platformele tehnologice, utilizarea defectuoasă a tehnologiilor care amenință securitatea și drepturile omului, controlul exporturilor, monitorizarea investițiilor, aspecte privind provocările la adresa comerțului global, accesul și folosirea tehnologiilor digitale de IMM-uri.
Nemulțumirile Franței în urma acordului de securitate AUKUS pun sub semnul întrebării angajamentul pentru promovarea acestei linii de cooperare. În același timp, Franța și Germania anunțaseră prin intermediul propunerii acordului de investiții dintre UE și China deschiderea pieței europene către o serie de giganți tehnologici din China. Rămâne de văzut dacă această cooperare adâncă la nivel transatlantic va ieși mai puternică după ce este ținută captivă de interese monoindustriale la nivel național într-un stat din UE.
One Reply to “Cooperarea UE cu SUA în domeniul tehnologiei, primul ostatic al tensiunilor franco-americane”
Comments are closed.