În țările în care Amnesty International nu are sediu, există voluntari care se ocupă de organizarea evenimentelor din marile campanii locale, sprijinite de Secretariatul General de la Londra. Așa a fost organizat și evenimentul de duminică, făcând parte din seria de acțiuni care sunt în desfășurare pe plan global.
Cu acest eveniment, mi-am amintit că a fost al treilea la care am participat din momentul în care am hotărât să sprijin cauzele pentru care luptă Amnesty International, legate de respectarea drepturilor omului. Campania pentru oprirea evacuărilor forțate din toamnă sau maratonul de scriere de scrisori și semnături de susținere prin care au fost ajutați oameni din alte țări mi-au deschis mult mai mult orizontul.
Despre campania My body, my rights
Aduce în atenție drepturile sexuale și reproductive ale omului. În multe țări, acestea sunt încalcate sau sunt făcute presiuni enorme. Nu vorbesc doar despre țările arabe, ci și din alte părți ale lumii: Africa, Asia, Irlanda. Presiuni găsim și în România.
- 250 de milioane de femei nu folosesc metode contraceptive, deși vor să întârzie sau nu vor să aibă copii (International Center for Research on Women 2013);
- 47 000 de femei însărcinate mor în fiecare an datorită complicațiilor care apar datorate avorturilor riscante (World Health Organisation 2003);
- executarea – pedeapsa pentru cei găsiți „vinovați de homosexualitate” în Iran, Mauritania, Nigeria nordică, Arabia Saudită, Somalia sudică, Sudan și Yemen (ILGA 2013).
Sunt trei statistici îngrijorătoare care reprezintă lipsa deschiderii pentru protejarea drepturilor sexuale și reproductive. Campania globală a Amnesty International, My body, my rights, își propune să apare drepturile sexuale și reproductive pentru toți.
Care sunt drepturile sexuale și reproductive?
- de a face decizii cu privire la propria sănătate, propriul corp, viață sexuală și identitate fără a exista frica de coerciție sau criminalizare;
- de a căuta și a primi informații despre sexualitate și reproducție și acces la servicii de sănătate și contracepție;
- de a decide dacă și când să ai copii, și câți;
- de a alege partenerul intim și de a alege dacă te vei căsători și când vei face asta;
- de a decide ce tip de familie vei crea;
- de a trăi fără discriminare, coerciție și violență, inclusiv viol și alte tipuri de violență sexuală – mutilarea genitală a femeilor, însărcinarea forțată, avortul forțat, sterilizare forțată, mariajul forțat.
Despre desfășurarea evenimentului
Ne-am adunat și am discutat despre creațiile artistei Hikaru Chuo din cadrul aceste campanii, despre motivele care ar putea duce la nerespectarea acestor drepturi, care sunt cauzele și ce putem face, cum putem acționa, care este situația din România, de ce desfășoară Amnesty această campanie, am aflat de o serie de cazuri la nivel internațional în care aceste drepturi sunt în pericol.
Într-un articol pe Metropotam găsiți imaginile respective – link. De asemenea, vă recomand să urmăriți pagina Facebook Amnesty International Romania pentru mai multe detalii despre acțiunile de pe plan local, dar și site-ul Amnesty – amnesty.org.
În loc încheiere
Mi-a părut bine că am văzut în jur de 20 de persoane venite la eveniment să dezbată. Și au făcut asta. Subiectele aduse în discuției au stârnit interesul participanților. De asemenea, mi-a părut bine că am văzut, pe lângă studenți (majoritatea de la Drept sau de la Științe Politice), și o elevă de liceu. Este admirabil să vii în București pentru a participa la un astfel de eveniment desfășurat sub egida Amnesty International.
Cred că suntem în direcția bună dacă ne vom axa pe conștientizarea și informarea cetățenilor asupra unor subiecte ce țin drepturilor omului. Din păcate, văd din ce în ce mai multă evitare a unor subiecte precum educația sexuală, avortul, drepturile reproductive, contracepția, LGBT în societatea românească. Ne ascundem în spatele unei false laicități și, când se întâmplă, ne întrebăm ce ne-a lovit. Cred în informarea corectă, cred în aducerea acestor drepturi ale omului evidențiate prin campania My body, my rights în prim-plan.