Join the Letter Writing Marathon


Letter Writing Marathon este un proiect global al Amnesty International prin care sunt sprijinite drepturile omului şi promovate câteva cazuri în care aceste drepturi au fost încălcate în modul abuziv şi care au nevoie de ajutor.

În fiecare decembrie, Write for Rights reuneşte sute de mii de oameni de pe glob care acţionează împreună în cel mai mare eveniment din categoria drepturilor omului, marcând astfel Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, 10 decembrie.

Imaginea de mai sus prezintă cele douăsprezece situaţii în care drepturile au fost încălcate. Printr-un simplu gest – un mesaj, semnarea unei petiţii, scrierea unui e-mail sau a unei scrisori, trimiterea acestora, te poţi implica activ în apărarea cetăţenilor care, în diferite părţi ale globului, au fost victimele unor nedreptăţi şi care au nevoie de sprijinul tău acum!

Acesta este şi mesajul meu. Realizează acest gest pentru că are rezultate. În continuare, voi detalia trei cazuri pe care le poţi sprijini printr-un mesaj care va ajunge la familiile celor afectaţi şi la responsabilii din mediul guvernamental care pot acţiona pentru rezolvarea nedreptăţilor.

Poți sprijini cele douăsprezece cazuri, semnând petiția/completând formularul disponibil la adresa goo.gl/vhPLZw.

Jurnalist şi blogger, condamnat la 18 ani de închisoare

Eskinder Nega este un jurnalist ethiopian care a fost condamnat la 18 de închisoare sub acuzaţia de “terorism”. Acesta a fost arestat în 2011 după ce a criticat guvernul şi a promovat libertatea de exprimare. Eskinder Nega a fost arestat de câteva ori de-a lungul timpului. Între 2006 şi 2007, a fost reţinut alături de alţi 129 de jurnalişti, activişti şi politicieni din opoziţie.

Completează şi trimite scrisoarea disponibilă la adresa aceasta, sperând că ajungând în faţa prim-ministrului ethiopian, aceasta va fi luată în considerare.

7 ani de închisoare pentru postările pe Facebook

Jabeur Mejri, cetăţean tunisian, a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare după ce a postat pe pagina sa de Facebook mesaj considerate “ofensatoare pentru Islam şi musulmani”. Jabeur Mejri şi-a exprimat convingerile religioase şi, în martie 2012, în urma procesului, a fost trimis la închisoare pentru “transgressing morality, defamation and disrupting public order” (încălcarea legilor moralităţii, defăimare şi perturbarea ordinii publice).

Cred în libertatea de exprimare şi am semnat petiţia lansată de Amnesty, disponibilă aici, pe care vă invit să o semnaţi.

Victimă a unui atac brutal al forţelor de poliţie

Hakan Yaman s-a aflat la locul nepotrivit în momentul nepotrivit. Aceasta ar fi o explicaţie. Se îndrepta către casă în momentul în care avea loc un protest împotriva violenţelor poliţiei în Gezi Park. Ceea ce s-a întâmplat aparţine de un scenariu horror: pulverizat de un tun cu apă, bătut, torturat, mutilat, târât, aruncat în foc. Şi-a pierdut un ochi şi privirea aproape complet şi în cazul celuilalt. Nu va mai putea niciodată să meargă la muncă, nu îşi poate întreţine familie, totul datorită locului nepotrivit în momentul în care autorităţile abuzau de măsurile coercitive pe care le puteau folosi.

Semnează scrisoarea disponibilă aici prin care solicită asigurarea unei investigaţii şi pedepsirea vinovaţilor.

Acestea sunt trei dintre cele 12 cazuri pe care le puteţi sprijini completând acele formulare, ajutând la diseminarea informaţiilor şi acţionând pentru apărarea drepturilor omului în acţiunea Write for Rights. Cazurile sunt disponibile la adresa aceasta şi provin din ţări precum Bahrain, Myanmar, Belarus, Nigeria, Cambodgia, Palentina, Ethiopia, Rusia, Honduras, Tunisia, Mexic, Turcia.

Urmăreşte aceste cazuri în următorul playlist:

 

Take action!

P.S.: Săptămâna viitoare voi avea la mine, dacă mă veţi întâlni, petiţii pentru susţinerea a trei cazuri şi, totodată, scrisori în format fizic, dacă veţi dori să le completaţi.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

One Reply to “Join the Letter Writing Marathon”

Comments are closed.