Amnesty International a depus la Guvern 25 000 de semnături

25 000 de semnături înmânate

Acest eveniment se întâmpla miercuri, într-o acțiune în care am fost implicat direct. Cele 25 000 de semnături strânse printr-o campanie online desfășurată pe o perioadă mai mare de timp au venit din 85 de țări. Acestea au fost înmânate alături de o petiție pentru a opri evacuărilor forțate.

Interesat de respectarea drepturilor omului

Am devenit interesat de domeniul drepturilor omului prin primăvara anului trecut, moment în care am început să caut informații cu privire la organizații care activează în România pentru protejarea acestora și oprirea abuzurilor care sunt comise. Din nefericire, nu prea am identificat în România nimic. Știam că există Amnesty International, dar nu eram sigur dacă are sediu și în România. Nu are.

Urmează alte acțiuni Amnesty

Așa că am trecut repede la partea de membru al comunității online și, după câteva luni, am ajuns chiar membru activ aici, prin București, acțiunea desfășurată miercuri în Piața Victoriei fiind începutul, urmând și alte evenimente în toamna aceasta, despre care voi aminti la timpul potrivit pe blog.

E-mailuri, discuții pe Skype cu reprezentanți din UK și, până la urmă, am ajuns și la discuțiile față în față. În ziua precedentă, am pregătit împreună cu voluntari și activiști din diferite zone ale țării flashmobul pe care urma să îl organizăm. Și așa a fost. Un scenariu, un program, o serie de discuții, pe care le evidențiez imediat.

Media breakfast

16 octombrie a început cu o conferință de presă desfășurată la Cafeneaua Antipa, conferință ținută de coordonatorii campaniei la nivel regional (România nu este singura țară în care se întâmplă aceste evacuări forțate și mișcări de segregare a etniilor, dar pare cea mai dezvoltată din jurul celor care aplică aceste măsuri neconforme cu drepturile omului), precum și de membri ai comunităților din Baia Mare, Piatra-Neamț, Eforie Sud și Cluj-Napoca, evacuate forțat fără respectarea legilor.

Sceneta „Nu te juca cu viețile oamenilor”

Sceneta a fost urmată de un flashmob tip teatru stradal cu denumirea „Nu te juca cu viețile oamenilor”, în care reprezentanții autorităților centrale și locale, simulați de activiști purtând măști cu fețele reprezentanților autorităților, simulau un joc de cărți pe fondul unor discuții despre soluții pentru evacuarea romilor. Pe cărțile de joc erau imprimate poveștile celor evacuați, Amnesty International lansând chiar un raport pe această temă în vară.

Semnăturile și petiția au fost depuse la Guvern

După sceneta desfășurată pe terasa cafenelei respective, a urmat deplasarea către Guvernul României, unde au fost înmânate cele 25 000 de semnături strânse, alături de petiția „Stop Evacuărilor Forțate!”. Discuțiile dintre Amnesty și reprezentanții guvernamentali au fost purtate de-a lungul timpului și vor continua până la rezolvarea situației.

Evacuările forțate în România

Situația evacuărilor forțate în România nu este una nouă, acțiunea Amnesty începând acum câțiva ani. Din nefericire, acțiunile de acest tip sunt continuate, cazul din Eforie Sud fiind proaspăt. Acțiunile autorităților locale din zonele respective nu oferă soluții, ci condamnă practic acei oameni, lipsindu-i de facilități, mutându-i forțat fără respectarea termenelor legale și fără furnizarea unor alternative.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

2 Replies to “Amnesty International a depus la Guvern 25 000 de semnături”

Comments are closed.