În timp ce în zona terestră ne confruntăm cu războiul teritorial dintre Rusia și Ucraina, cu sute de mii de oameni mobilizați pentru a lupta împotriva altor sute de mii de oameni, în spațiul extraterestru s-a încheiat cu succes prima misiune de apărare planetară. Este suprarealist, deși este o constatare milenară, că vremuri revoluționarea în unele locuri sunt vremuri devastatoare în altele. Nu reușim să avem public informații despre cauza celor patru explozii de la gazoductele Nord Stream și nici să limităm pagubele asupra mediului înconjurător, dar producem evenimente la 11 milioane de kilometri de Terra, în încercarea de a evita destinul dinozaurilor.
Pe 27 septembrie 2022, primul exercițiu de apărare planetară a avut loc și a reușit cu succes să țintească un asteroid, în încercarea de a-l mișca în spațiul cosmic. Exercițiul coordonat de NASA a avut ca scop demonstrarea unei tehnici viabile pentru protejarea Pământului în fața unui asteroid sau a unei comete, dacă vreuna periculoasă este detectată, implicând perspectiva de deviere și nu numai. Nu este vorba de filmul „Don’t look up!”, ci de un efort internațional care a implicat resurse științifice, tehnologice, economice și politice semnficiative. Impactorul spațial a fost lansat pe 23 noiembrie 2021 de pe o rachetă SpaceX Falcon 9 din California și a ajuns acum la destinație. La final, misiunea DART a țintit asteroidul-satelit Dimorphos, o pietrică spațală de „doar” 160 de metri diametru ce gravitează în jurul unui asteroid cu diametru de 780 de metri, numit Didymos. NASA ne asigură că niciunul dintre acestea nu prezintă un pericol pentru Pământ. Impactul kinetic a fost dovedit, cercetătorii așteptându-se la scurtarea orbitei dlui Dimorphos cu 1% sau 10 minute. O astfel de schimbare poate avea un rol semnificativ pentru schimbarea traiectoriei unui corp ceresc.
Este prima dată când este făcut acest experiment, dovedind viabilitatea acestei tehnici. Pe baza concluziilor sale, echipele de la centrul de comandă numit Terra pot rafina acest mecanism de apărare planetară. Este important de amintit că ne vom intersecta cu Didymos. În 2024, Agenția Spațială Europeană (ESA) va lansa un sistem menit să investigheze detaliat ambii asteroizi, să identifice impactul lăsat de DART în urma coliziunii și să determine masa lui Dimorphos. Este nevoie să cunoaștem inclusiv mediul extraterestru de lângă noi, căci poate ridica probleme de securitate spațială în viitor.