Reducerea cu 90% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2040
În data de 6 februarie, Comisia Europeană a propus reducerea cu 90% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2040, față de nivelul anului 1990, susținând demersul de atingere a neutralității climatice până în 2050, în linie cu restul planetei. Primul pas este reducerea emisiilor cu cel puțin 55% până în 2030, anul acesta urmând să fie propusă o inițiativă legislativă pentru ținta asumată de Uniunea Europeană pentru 2040.
Studiul de impact pe care se bazează această propunere evidențiază faptul că schimbările climatice vor rămâne principala provocare la adresa economiei și societății în deceniile următoare, cu efecte negative în creștere. Aceste demersuri urmăresc să amelioreze o parte din impactul încălzirii globale de după anii 1950, rezultată în principal datorită activităților umane. De asemenea, creșterea semnificativă a încălzirii globale în ultimii ani este reprezentativă pentru acest proces, 2023 fiind cel mai cald an înregistrat vreodată în mai multe regiuni de pe Terra, și, totodată, cu 1.48 grade Celsius mai cald la nivel global față de nivelul pre-industrial. Studiu de impact menționează că Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul planetei, ajungând în 2022 să fie mai caldă cu 2.30 grade Celsius față de media pre-industrială. Estimările conservatoare actuale indică pagube de până la 10-12% din PIB-ul global datorată schimbărilor climatice până la finalul acestui secol.
Această intervenție de la nivel european urmărește mai multe obiective, dincolo de efectele propriu-zise ale schimbărilor climatice asupra economiei și societății. Sunt enumerate o serie de obiective printre care i) respectarea angajamentului legal de asigurare a neutralității climatice; ii) minimizarea bugetului UE de gaze cu efect de seră; iii) asigurarea unei tranziții juste; iv) asigurarea faptului că va fi menținută competitivitatea economiei UE pe termen lung; v) oferirea de predictibilitate pentru punerea pe piață a tehnologiilor necesare; vi) asigurarea securității aprovizionării cu energie a Uniunii Europene; și vii) asigurarea eficacității politicilor de mediu.