UE versus cancer

Planul european anti-cancer

Uniunea Europeană ar urma să își îmbunătățească rolul în lupta împotriva cancerului, conform propunerilor unui comitet specializat al Parlamentului European care a identificat o serie de măsuri care pot fi adoptate și pregătite la nivel european. Direcții principale constau în abordarea factorilor de risc, îmbunătățirea îngrijirii medicale și mai multe investiții în cercetare. Multe măsuri pleacă de la premisa că aproximativ 40% din cazurile de cancer din Uniunea Europeană pot fi evitate. Această boală este a doua cauză a mortalității după afecțiunile cardiovasculare în UE. Doar în 2020, aproximativ 1,27 milioane de oameni au murit din cauza cancerului în UE din aproape trei milioane diagnosticați. Există și o inegalitate considerabilă la nivelului accesului la soluții în fața acestei boli între statele din UE.

Europarlamentarii propun ca măsuri pentru abordarea factorilor de risc finanțarea de programe care să ajute oamenii să renunțe la fumat și să descurajeze noii fumători, evaluarea riscurilor sanitare ale țigaretelor electronica, prohibiția sponsorizărilor la alcool în lumea sportului, îmbunătățirea informațiilor despre carcinogeni, dar și încraujarea și sprijinirea consumatorilor să aleagă alimente mai sănătoase. Pentru îmbunătățirea îngrijirii sanitare sunt incluse măsuri precum crearea unor protocoale comune de screening pentru cancer, extinderea procedurilor de achiziții comune pentru combaterea lipsurilor medicinale și a prețurilor ridicate pentru tehnologiilor înalte, asigurarea faptului că medicamentele rezultate din cercetare finanțată din resurse publice sunt disponibile la prețuri accesibile, facilitarea accesului transfrontalier la îngrijire sanitară și teste clinice, investiții în infrastructura de terapie cu radiații. Pentru creșterea investiții în cercetare, măsurile propuse sunt creșterea fondurilor alocate pentru cercetare asupra cauzelor cancerului și pentru noi produse și tratamente, impulsionarea cercetării asupra formelor de cancer rar și pediatric, formarea constantă a lucrătorilor din sănătate.

Parlamentul European a pregătit câteva infografice cu privire la situația cancerului în UE:

Fatalitățile cauzate de cancer din UE în funcție de forma de cancer
Cele mai comune forme de cancer din UE

Detalii suplimentare despre raportul legislativului european sunt disponibile la adresa aceasta (link).

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *