UE și Monaco au suspendat negocierile de asociere

UE și Monaco au suspendat negocierile de asociere

În data de 15 septembrie, Uniunea Europeană a anunțat suspendarea negocierilor pentru un acord de asociere cu Principatul Monaco.

Comisia Europeană nu a comunicat explicit motivul acestei decizii, menționând păstrarea unui parteneriat privilegiat cu această entitate și deschiderea pentru continuarea acestor negocieri în viitor. Negocierile cu San Marino și Andorra continuă.

Anterior acestei decizii, Monaco, alături de Andorra și San Marino, trebuiau să încheie negocierile pentru adoptarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană până la finalul acestui an, în baza mandatului de negociere stabilit de Consiliul Uniunii Europene.

Ipotetic, acest acord s-ar fi bazat pe libera circulație a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalului și pe prezerverarea integrității pieței interne, însă Politico Europe a transmis că aceste demersuri au fost influențate și de îngrijorările autorităților europene cu privire la riscurile pe care le-ar fi adus acest acord consumatorilor europeni, precum și cele bazate pe spălarea banilor. Alți decidenți europeni au avertizat asupra altor riscuri bazate pe reglementarea deficitară din aceste trei țări și de politicile de paradis fiscal menținute de acestea.

Monaco este parte doar a uniunii vamale europene și al zonei euro, în baza relației istorice cu Franța. De asemenea, nu este semnatar al Acordurilor Schengen, participarea în aria de liberă circulație fără controale de frontieră fiind doar parțială, bazându-se tot pe relația de liberă circulație cu Frnața. De asemenea, UE și Monaco cooperează sectorial. Din 2015, Monaco negocia aprofundarea integrării europene printr-un posibil acord de asociere ce ar fi oferit acces la piața unică a Uniunii Europene. Suspendarea negocierilor încheie un episod al acestor relații.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *