Un comunicat de presă indică 10 propuneri necesare de îndeplinit de către politicieni. Cele 10 propuneri sunt adresate președintelui Iohannis și Parlamentului României într-o scrisoare deschisă. Sunt măsuri concrete, având și termene limită. Acestea sunt propuse de Expert Forum (EFOR), Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN) și Asociația Pro Infrastructură. Atașez cele 10 propuneri:
Pentru preşedintele Iohannis
1. Desemnarea unui premier credibil şi cu voinţă pentru a introduce schimbarea de profunzime cerută de români atât în noiembrie 2014 cât şi în noiembrie 2015.
Demisia lui Victor Ponta şi Gabriel Oprea doar pentru a fi înlocuiţi de consilieri ai lor nu este ceea ce se cere sau ceea ce dv aţi promis celor ce v-au ales. Dacă preţul pentru o schimbare reală vor fi alegerile anticipate, atunci aşa să fie.
Pentru Parlament și premierul nou investit
2. Revenirea la alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin, pentru a înlătura pericolul de oligopol al partidelor mari. Termen: 10 decembrie.
3. Anularea mandatelor celor 552 primari şi 4791 consilieri migratori pe OUG 55/2014.
CCR a declarat măsura neconstituţională, însă Parlamentul refuză de aproape un an de zile să pună situaţia în ordine, plasându-se astfel în afara legii. Termen: 1 decembrie.
4. Dizolvarea actualelor Comisii de Control SRI și SIE din Parlament și desemnarea unor parlamentari credibili, care să efectueze anchete serioase și să ofere explicații publice pentru activitățile serviciilor secrete, plus un control bugetar eficient. Termen: 1 decembrie.
5. Înlocuirea actualului Avocat al Poporului cu o persoană competentă, neutră politic şi aptă să-şi îndeplinească mandatul în interes public. Termen: 1 decembrie.
6. Aprobarea înființării Agenției Naționale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate. Termen: 10 decembrie.
7. Respingerea inițiativelor existente în Parlament care vizează slăbirea mecanismelor de luptă anticorupție. Termen: 1 decembrie.
8. Întărirea DNA și a Parchetelor prin oferirea posibilității tehnice de a efectua interceptări, pentru a nu mai depinde de tehnica SRI.
9. Premierul învestit să procedeze urgent la demiterea şefilor de companii publice cu probleme legale (cazul CE Oltenia).
De asemenea, şefii numiți prin încălcarea legii (OUG 109/2011 privind managementul profesionist) la companii precum CFR Marfă, CNADNR, Aeroporturi București, CN Hunedoara și altele trebuie demiși și noii şefi numiţi prin respectarea deplină a criteriilor de selecţie şi profesionalism cerute de OUG 109. De la aplicarea acestei ordonanțe, modificată recent, nu trebuie să existe niciun fel de excepţii. Termen: 1 decembrie.
10. Premierul învestit se angajează să decăpușeze companiile de stat (care au datorii cât bugetele sănătății și educației la un loc), precum și la continuarea procesului de profesionalizare și depolitizare a managementului companiilor de stat. Termen: 10 decembrie.
Din păcate, măsurile de mai sus nu sunt suficiente. Nu oferă soluții oamenilor care au ieșit în stradă în toată țară, persoane care s-au săturat de corupția de la nivel local și care vor altceva în orașele în care trăiesc.
Aceștia au nevoie de mai mult de atât, aceștia au nevoie de suficientă libertate pentru a se implica, nu pentru a fi alungați de către autorități când vor să reformeze sau să inoveze. Nu rezolva problemă umilinței românilor din diaspora cărora li s-a promis, ciudat, dreptul la vot.
Mai mult, președinția începe să o dezamăgească și să aibă un aer de superioritate distructiv. Este inexitentă în plină criză, invită parțial partidele preferențiale, încearcă să deturneze proteste personificând mișcarea de protest și convocând la palat societatea civilă obedientă.
Un amendament:
“Revenirea la alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi de scrutin, pentru a înlătura pericolul de oligopol al partidelor mari. Termen: 10 decembrie.”
Presedintii de CJ nu au fost alesi NICIODATA in 2 tururi. Dintotdeauna ei au fost alesi intr-un singur tur, prima oara intamplandu-se asta in 2008. In 2012, pt prima oara, a fost scos turul 2 la primari.
Nu neg, si eu mi i-as dori alesi in 2 tururi, doar corectam eroarea din articol.