Falsificarea ideilor de societate civilă și de consultare
Societatea civilă se caracterizează printr-o serie de elemente, unul dintre acestea fiind independența: independența față de mediul guvernamental, independența față de spațiul privat al familiei și credințelor religioase, independența față de mediul de afaceri. În momentul în care au acceptat să se supună dorinței comandatului suprem, putem pune la îndoială independența acestora. Din parteneri, au devenit subordonați, mai ales că au fost convocați la datorie.
Într-un exercițiu de imagine, Administrația Prezidențială a decis că societatea civilă este cine zic ei că este. Și așa au lansat un apel la recomandări. Peste 5200 de e-mail-uri au fost trimise. Oamenii au crezut în această propunere, însă selecția a fost realizată netransparent. Nu știe nimeni care au fost criteriile, nu știe nimeni cine a făcut selecția, dacă a făcută, nu este publică nicio centralizare a propunerilor, deși ar trebui să fie informații publice.
Cu două ore înainte de consultare, participanții au fost anunțați. Deloc suprinzător, aflăm că lista se știa cine va veni cu mult timp înainte, căci sunt participanți plecați cu multe ore înainte pentru a veni la București și a participa la întâlnirea minunată.
Îi apreciez pe cei care au decis că nu este momentul să denatureze ce înseamnă societate civilă și au zis nu participării. Iohannis a invitat președinți de partide neparlamentare, antreprenori și o serie de participanți care vin din societatea civilă, dar nu sunt reprezentanții pieței, cum a încercat să comunice președintele în încercarea de a falsifica și fura protestele.
Ce-a urmat după mă face să vreau să îmi retrag votul de anul trecut de o mie și una de ori. Presa a fost dată afară, astfel încât să nu se cunoască blatul. Lumea vrea transparență, președintele închide ușa.
Declarațiile de după consultare sunt halucinante. „Societatea civilă” recunoaște prin declarații că a vorbit în numele pieței și ca reprezentanți ai societății civile, militează pentru acord politic, propune mecanisme de selecție a societății civile, laudă excepționalitatea consultării uitând de izgonirea presei din preajmă și netransparența procesului consultativ1.
Afăm că președintele a propus parteneriat, uitând intenționat sau nu că parteneriatul propune egalitate între părți și că va coborî printre muritori într-o zi. În condițiile în care Parlamentul nu va accepta nicio propunere de diminuare a corupției, adică ceea ce țipă piața, cum putem vorbi de egalitate? Egalitate, dar facem cum zicem noi. Propune reformă, uitând că cele două mari partide cam încurcă bilele și că opoziția nu a făcut nici măcar un efort pentru a prelua puterea. Iohannis a invitat lumea la crearea unor partide noi? De forma ultimei legi a partidelor își amintește cineva? Ce șansă au? Zero.
Aflăm că Iohannis urmărește guvern tehnocrat sau alegeri anticipate. Problematic când nu apare altceva. Aflăm că discuția este mutată dinspre corupția actualului mediu politic către administrația publică. Resetarea administrației publice e pură demagogie. Statul trebuie să funcționeze și în momentele de criză politică.
Au fost și propuneri bune venite din partea „celor 18”, incluzând votul în două tururi, diminuarea numărului de membri din Parlament, promovarea implicării femeilor în politică, să asculte opiniile cetățenilor, nesubestimarea protestatarilor. Sunt realizabile, dar actuala clasă politică va refuza orice măsură care ar putea produce reformarea sa.
- sunt și participanți care au atacat lipsa transparenței, unul dintre aceștia fiind chiar cel mai mic invitat, Horia Onita, președintele Consiliului Național al Elevilor [↩]
One Reply to “Falsificarea ideilor de societate civilă și de consultare”
Comments are closed.