Regatul Unit și Indiana au semnat un acord

Regatul Unit și Indiana au semnat un acord

Printre multe știri publicate recent de Guvernul Regatului Unit se află semnarea unui acord la nivel de stat cu Indiana. Este o metodă inedită de a compensa dilema în care se află Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la șase ani după Brexit, neavând niciun acord de liber schimb cu SUA (și nici cu UE).

La nivel public, Guvernul Regatului Unit promovează beneficiile economice ale acestui acord. „Regatul Unit marchează un punct de referință în relațiile comerciale cu SUA prin semnarea primului memorandul de înțelegere la nivel de stat cu Indiana”, spune anunțul. Dacă citiți anunțul, poate fi văzut accentul pus pe beneficiile economice, investiții, comerț și nu numai.

Soluția este inventivă. În primul rând, pentru că nu este un acord cu Statele Unite. Atât timp cât Regatul Unit nu va respecta condițiile acordului cu Uniunea Europeană, nu va fi niciun acord de liber schimb. Este un impas din care nu poate ieși ușor, mai ales când Irlanda de Nord și protocolul privind statutul acestui teritoriu sunt problematice. Problema este că au trecut câțiva ani din momentul în care a fost promovată perspectiva acestui acord cu SUA și nu s-a întâmplat nimic din cauza politicii interne din Regatul Unit.

În al doilea rând, și partea cea mai creativă, este că este promovat ca un acord internațional, însă este doar un memorandum de înțelegere, care are nevoie de acceptul guvernului federal din SUA, dar care este, în esență, un memorandum. Statele din SUA nu pot încheia tratate internaționale, înțelegerea neavând niciun element obligatoriu. Mai mult, nu vorbește despre temele relevante comerțului liber, căci acestea sunt competențe federale.

În lipsă de altceva, însă, rămâne această înțelegere. Indiana, la nivel relațiilor dintre Statele Unite și Regatul, nu este nici măcar unul dintre cele mai relevante state care ar avea nevoie de impulsionarea relațiilor economice bilaterale.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *