Plimbare prin Herăstrău, dulce coșmar

Plimbare prin Herăstrău, dulce coșmar

Fiind destul de departe de Parcul Herăstrău, nu ajung să mă plimb în fiecare zi pe-acolo. Am făcut acest lucru în această seară și, din fericire, nu am ajuns în vreun spital.

M-am bucurat să văd mulți oameni care se bucură de parcul din nordul Bucureștiului, fie ieșiți la alergat, la o discuție, oameni de toate vârstele, de la bebeluși la seniori. Parcul oferă un mediu relaxant și o serie de priveliști îmbietoare, indiferent de momentul zilei.

Nu îmi dau seama exact cine este administratorul Parcului Herăstrău, nici nu am căutat, însă îmi amintesc că ultimele știri legate de acest parc fac referire la oamenii care au murit pe podul feroviar și la măsurile luate pentru a reduce acest risc. Totuși, încerc să îmi dau seama cum este posibil să moară patru oameni în ultimii cinci ani, din același motiv, în același loc, iar autoritățile locale și centrale să nu dea drumul mai departe mai documente. Putem să ne întrebăm și ce au făcut consilierii locali, municipali și parlamentarii de București pentru încurajarea rezolvării problemei. Nimic, având în vedere ultimul deces.

Dar revenind în zilele noastre, câteva luni mai târziu de la acel eveniment nefericit, s-a întâmplat să mă plimb prin Herăstrău. A fost un coșmar și mă bucur că am scăpat teafăr, fără răni, în urma plimbării de seară. Noroc că mai pot să fac fără probleme sărituri în lateral, astfel încât să evit o secundă în plus pe trotuar, și că uneori pot să mă mișc foarte repede pentru a evita un accident.

Pericolul despre care vorbesc este reprezentat de bicicliștii iresponsabili din Parcul Herăstrău. Am trecut prin câteva momente de filme de acțiune, în care fie aveau o viteză mult peste cea permisă, fie se luau la întrecere, fie voiau să facă glume pe seama pietonilor, fie încercau să depășească aiurea și lista poate continua.

Să ne înțelegem: nu sunt fanul interzicerii bicicletelor în parcurile mari, însă haosul este periculos. Nu va dura mult timp până când vom vedea un accident serios și primele persoane omorâte într-un astfel de accident idiot. Să nu mai spunem de răni și de integritatea fizică și psihică a persoanelor care vin să se relaxeze civilizat în parc. Mai putem adăuga și situația periculoasă în care sunt puși oamenii care merg încet – părinți cu bebeluși, oameni în vârstă, persoane cu diferite probleme.

În lumea civilizată, utilizarea bicicletelor în parc este supusă unor reguli clare:

  • pietonii au prioritate, trotuarul și alte poteci pentru pietoni sunt pentru pietoni,
  • există o singură direcție de mers acolo unde ai posibilitatea de încercuire,
  • traseele pentru bicicletă sunt marcate și separate, de cele mai multe ori,
  • ciclismul este interzis la orele de vârf pentru pietoni din parc (seara și dimineața);
  • limita de viteză este clară, iar depășirea ei are o amendă considerabilă, la fel și pentru diferite scheme.

Dacă aceste reguli ar fi existat și ar fi fost aplicate, probabil aș fi avut altă reacție față de cei care administrează parcul (căci multe probleme din România pleacă de la administrare, urmate de cele de aplicare a legii și de responsabilitatea individuală).

sursa imagine: Imfoto / Shutterstock.com

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.