Eșec în modernizarea acordurilor de cooperare între UE și Elveția

Eșec în modernizarea acordurilor de cooperare între UE și Elveția

Uniunea Europeană a anunțat că a recepționat informația despre decizia luată de Elveția de opri definitiv negocierile pentru un acord instituțional între UE și Elveția. Decizia este unilaterală, luată de Guvernul Elvețian.

Negocieriele pentru Acordul instituțional cadru între UE și Elveția se desfășurau pentru a sprijini dezvoltarea relațiilor bilaterale. Conform Comisiei Europene, „scopul principal a fost asigurarea faptului că oricine operează pe piața unică a UE, către care Elvenția beneficiază de un acces semnificativ, are parte de aceleași condiții”, asigurând astfel corectitudinea în privința accesului și securitate legală. Acordul ar fi permis consolidarea cooperării bilaterale pe teme de access reciproc pe piețe, inclusiv asigurarea sustenabilității acestui format de cooperare.

Relațiile dintre UE și Elveția sunt guvernate de un acord de liber schimb care a intrat în vigoare acum mai bine de 50 de ani și o serie de acorduri bilaterale care au mai bine 20 de la intrarea în vigoare. În lipsa unoi nou acord, relațiile dintre Elveția și UE sunt destinate erodării în timp, afectând libera circulație, mobilitatea forței de muncă, comerțul bilateral, recunoașterea unor produse, importurile alimentare, cooperarea în domeniul sanitar, accesul pe piața internă a energie și chiar condițiile de utilizare a spațiului aerian pentru transporturi aviatice.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.