Pe ultimele locuri la vaccinare în Europa. Este momentul pentru recompense

România a administrat în cele trei luni de campanie de vaccinare împotriva COVID-19 peste 3,3 milioane de doze de vaccin. Conform NYT, pe baza datelor contorizate de Our World in Data, înseamnă 17 doze la suta de persoane, respectiv 11% din populație vaccinată (dintre care, 6,3% vaccinată pe deplin). Prin comparație, nu putem vorbi de imunitate de turmă până pe la 60-70% din populație vaccinată în scenariile optimiste. De la 6% la 60% este o distanță mare. Doar Bulgaria, Croatia, Letonia și Olanda stau mai prost ca noi la vaccinare în întreaga Uniune Europeană.

Despre campioni nici nu mai are rost să vorbim. Israelul a vaccinat pe deplin peste 55% din populație (și 59% cu cel puțin o doză), Chile 22% pe deplin, Bahrain 20% pe deplin, Statele Unite 19% pe deplin (și 33% din populație cu cel puțin o doză), Serbia 16% pe deplin (și 22% cu cel puin o doză), Maroc 11% pe deplin (și 12% cu cel puțin o doză), Ungaria 10% pe deplin (și 26% cu cel puțin o doză), Turcia 8,8% pe deplin (și 12% cu cel puțin o doză), Regatul Unit 8,3% pe deplin (și 48% cu cel puțin o doză).

Mai dificilă este starea de spirit. Scandalul AstraZeneca a redus puternic încrederea în acest vaccin, ceea ce face ca multe persoană să refuze în mod legitim acest vaccin, în pofida beneficiilor pe care le aduce. Mai mult, recomandarea generală este ca persoanele care ar putea avea comorbidități să nu se vaccineze cu AstraZeneca/Vaxzevria, ceea ce, ținând cont de sănătatea poporului român, va acutiza nevoia unor vaccinuri pe care te poți baza. AstraZeneca rămâne o soluție bună, dar în anumite condiții, iar când vine vorba de discuțiile despre condiții, detalii și strategii optime autoritățile se ascund sub campanii mincinoase de dezinformare în privința vaccinurilor.

Rămâne opțiunea sugerată deja de mai multe persoane, anume recompensarea persoanelor care se vaccinează. Tema este deja în presa internațională, cu exemple din China unde poți primi două înghețate după vaccinare în anumite locuri, dar este mai puțin discutată aici. Ținând cont că în România populația oricum nu a beneficiat de sprijin în pandemie, fiind la nivelul țărilor africane la acest nivel, măcar acum se poate interveni. Avantajele sunt și pentru oameni, și pentru economie, căci la final discuția nu este doar despre limitele la exportul de oameni pentru sparanghelul din Germania, ci de piedici pentru relansarea economică, pe de o parte, și de riscuri pentru noi mutații mai grave ale virusului. Deja prim-ministrul pune gaz pe foc anunțând în plin val al treilea, în lipsa unor măsuri adecvate de control al răspândirii virusului, libertate de 1 mai pe litoral. Și de Paște. Și ridicarea restricțiilor de la 1 iunie. Oricine a studiat sau observat obiceiurile populației, știe că în România 70% înseamnă 150% la fel cum până acum mai nimeni nu respecta restricțiile (e drept că nu are rost să dăm vina pe populație, atât timp cât multe dintre restricții au fost gândite și aplicate în moduri aberante).

Cât va fi de paște vaccinare? 4 milioane de persoane? Probabil. Înseamnă, la o estimare realistă a populației României, aproximativ 25% din persoane care vor avea cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19 administrată. Cu 25% nici nu are rost să vorbești de pașapoarte COVID-19 ori de alte măsuri. O rată mică la vară te va trimite în afara unui Schengen epidemiologic. Cursa pentru vaccinuri accelerează cam peste tot în Europa și nici nu mai contează producătorul. Guvernele naționale sunt deja sub presiunea autorităților regionale și locale privind penuria de vaccinuri. 5 milioane la 1 iunie 2021? Și cum ajungem de la 30% la începutul verii la 60% la finalul verii, ținând cont că se diminuează procentul celor vaccinabili?

Când vine vorba de recompense se poate proceda în mai multe moduri. Prima este alocarea directă a unei sume de bani pentru persoana care se vaccinează. 100 RON/persoană vaccinată. La cinci milioane de persoane noi atrase, cheltui doar o sută de milioane de euro, un nimic pe lângă beneficiile aduse de redeschiderea economiei sau de beneficiile imunizării de turmă. Este mai puțin decât suma iertată Băncii Raiffeisen de Guvernul PNL-USRPLUS. Este mai ieftin decât costul unui vot în România. Iar suma se va întoarce în economia internă peste 90%. A doua opțiune este oferirea unor facilități fiscale pentru cei care se vaccinează când ajungem la limită. Scutirea de 10% a unor taxe și impozite locale în cazul persoanelor vaccinate în limita a 100-200 de lei în baza adeverinței de vaccinare, plus 3% pentru fiecare membru al gospodăriei care se vaccinează. Pe termen mediu și lung avantajele economice și sociale sunt clare. A treia opțiune poate fi oferirea unor vouchere pentru cumpărături asemenea tichetelor de masă. Funcționează similar cu prima variantă, dar procesul este mai greoi. Avantajele cu tichetele este că statul se poate juca cu ele mai ușor.

One Reply to “Pe ultimele locuri la vaccinare în Europa. Este momentul pentru recompense”

Comments are closed.