OECD îndeamnă guvernele să îmbunătățească transparentizarea și încrederea

OECD îndeamnă guvernele să îmbunătățească transparentizarea și încrederea

În momentul publicării raportului „Government at Glance” pe 2021, OECD a lansat și o serie de mesaje pentru sprijinirea democrației și creșterea nivelului de transparență publică, mai ales în contextul impactului negativ adus de COVID-19 în privința acestor elemente. Raportul oferă o imagine asupra principalelor teme referitoare la activitatea guvernamentală în prezent. Este o lectură utilă pentru toți cei care vor să afle care sunt exigențele în privința modului de a guverna într-un stat membru OECD.

„Combaterea dezinformării este un element cheie. Chiar și cu sprijinul de încredere în guvernământ adus de pandemie în 2020, doar o medie de 51% din populația țărilor OECD pentru care date sunt disponibile are încredere în guvernul lor. Există riscul ca anumiți oameni și grupuri să se disocieze de procesele democratice tradiționale.

Este crucial să fie sporită reprezentarea și participarea într-un mod transparent și corect. Guvernele trebuie să caute să promoveze incluziunea și diversitatea, să sprijine reprezentarea tinerilor, femeilor și grupurilor sub-reprezentate în viața publică și consultarea politicilor publice. O consultare îmbunătățită și practici de încurajare a participării ar putea îmbunătăți transparența și încrederea în instituții publice. Guvernele trebuie de asemenea să asigure condiții de concurență echitabilă în zona de lobby. Mai puțin din jumătate dintre țări au cerințe de transparență care să cuprindă cei mai mulți actori care se implică în mod regulat în activități de lobby.

Consolidarea guvernanței trebuie prioritizată pentru a soluționa provocări globale, beneficiind în același timp de potențialul noilor tehnologii. În 2018, doar jumătate din țările OECD aveau o instituție guvernamentală specifică având ca atribuții identificarea crizelor noi, neprevăzute sau complexe. Pentru a fi pregătiți pentru viitor și pentru a securiza fundamentele democrației, guvernele trebuie să fie gata să acționeze repede și la scală, păstrând în același timp garanțiile pentru încredere și transparență.”

Cuvinte cheie: disocierea de procesele democratice tradiționale, promovarea incluziunii și diversității, îmbunătățirea proceselor de consultare și participare în viața cetății, încurajarea transparenței publice, reglementarea lobby-ului, anticiparea crizelor și altor evenimente. Avem și noi problemele acestea.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.