Cum a ajuns România să susțină legea anti-LGBT a lui Viktor Orban

Cum a ajuns România să susțină legea anti-LGBT a lui Viktor Orban

Sâmbătă, la Budapesta, a avut loc un marș pentru drepturile LGBTI. Evenimentul a avut loc în condițiile în care Ungaria a adoptat o lege care interzice discuția despre LGBTI și echivalează orientările sexuale cu acte criminale. În contextul asaltului împotriva drepturilor și libertățile fundamentale din Ungaria (justiție și instituții independente controlate de partid, restrângerea libertăților economice, mass-media sub controlul partidului), comunitatea LGBTI a ajuns în centrul ei, cu prim-ministrul și partidul său ducând pe noi culmi mesajul homofob.

Acțiunea persoanelor aparținând comunității LGBTI din Ungaria și a societății civile vine în contextul acestei legi. Legea are largi efecte adverse. Posturile independente de televiziune, care nu sunt sub controlul FIDESZ, spune că filme precum Harry Potter, Philadelphia sau serialul Friends pot avea interdicție de difuzare sau cenzura mai multor scene conform legii adoptate de Ungaria lui Viktor Orban. Nu este clar însă care sunt sancțiunile, dar opțiune ar fi de transmitere a acestora târziu în noapte astfel încât să nu poată fi văzute de copii și tineri.

22 de state UE și-au exprimat solidaritatea cu poziția exprimată de marș și cu marșul de opoziție. De asemenea, Statele Unite, Regatul Unit, Israel, cele 22 din UE și altele au semnat o scrisoare de sprijin. În esență, scrisoarea este semnată de întreaga comunitate de a democrațiilor. Sunt însă cinci state membre UE care nu au semnat acest mesaj de sprijin pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului în raport cu identificarea LGBTI în Ungaria. Cele cinci state care lipsesc și sunt de acord cu Viktor Orban sunt Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Spuneam săptămâna trecută că faptele se văd, oricât ar spune Guvernul Cîțu că este pro-european. Dar se văd acțiunile anti-europene. Faptul că acum nu doar economic, ci și politic se plasează alături de V4 și împotriva contractului semnat cu Uniunea Europeană, este îngrijorător în privința perspectivelor pe termen lung ale prezenței României în UE. În cazul acesta, vorbim de un fapt asumat de Ambasada României la Budapesta, implicit asumat de statul român, care arată că poziția României nu este pro-europeană de substanță. Guvernul nu a comunicat pe această temă, deși este o poziționare internațională a României. De precizat că alte state precum Croația, Cehia sau Chile au semnat această scrisoare de sprijin pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *