Fondul de inovare al UE începe să finanțeze proiecte curate

Fondul de inovare al UE începe să finanțeze proiecte curate

Uniunea Europeană are unul dintre cele mai largi programe de finanțare pentru tehnologii inovatoare curate, adică cu puține emisii de carbon. Bugetul pentru perioada 2020-2030 este în jur de 20 de miliarde de euro, depinzând de prețul carbonului, fonduri care vor merge către proiecte comerciale axate pe tehnologii curate, urmărind sp aducă pe piață soluții industriale pentru decarbonarea Europei și sprijinirea neutralității climatice până în 2050.

31 de proiect vor primi investiții în valoare totală de 118 milioane de euro în urma unui prim apel public. Rata de succes pentru acest apel de granturi a fost destul de ridicată, de 15%. Proiectele selectate în urma unei evaluări independente vor semna acordurile de finanțare în ultimul ultima parte a anului 2021, având patru ani la dispoziție pentru implementare. Alte 15 proiecte vor beneficia de asistență pentru dezvoltarea proiectelor, în valoare de 4,4 milioane de euro, cu scopul avansării maturității acestora, oferită de către Banca Europeană de Investiții.

Proiectele finanțabile sunt din categoriile proceselor și tehnologiilor cu emisii reduse de carbon pentru industriile intensive, proiectelor de capturare și utilizare a carbonului, de construcție și operare a mecanismelor de capturare și depozitare a carbonului, de generare energie regenerabilă și de depozitare.

Fondul de inovare sprijină până la 60% din costurile operaționale și de capital adiționale în cadrul proiectelor de anvergură și până la 60% din costurile de capital pentru proiecte mici. În privința finanțării, este importatn de spus că până la 40% din grant poate fi oferit pentru o serie de ținte stabilite înainte de a avea proiectul operațional pe deplin, iar restul de până la 60% va fi acordat în funcție de gradul de evitare a emisiilor.

Fondul de inovare este un instrument util când vorbim de mecanismul prin care este dezvoltat. Nu doar că nu este considerat ajutor de stat, permițând combinarea cu fonduri publice din statele din UE, dar poate fi folosit în mod sinergetic cu alte programe de finanțare europeană. Înainte, de exemplu, prin cercetare se poate ajunge la un concept și chiar se poate începe tranziția către un proiect pilot. Aici intervine Fondul de inovare care merge mai departe cu sprijinul până la scalare, de unde poate fi preluat de alte finanțări europene prin diferite mecanisme existente. Desigur, nu există nicio barieră de finanțare și de către mediul privat.

Harta proiectelor finanțate:

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *