Nu avem nevoie de instabilitate

Nu avem nevoie de instabilitate

Îmi permit să îmi exprim dezaprobarea față de acțiunea de protest din seara aceasta, în care câteva mii de persoane au protestat în Piața Universității și au mărșăluit spre Piața Victoriei.

Înțeleg că participanții la protest vor să ofere un exemplu PSD-ului referitor la faptul că nu vor dormi liniștiți chiar dacă prin participarea constituțională a președintelui la ședința Guvernului s-a evitat un episod la limita democrației, dar proiectul de ordonanță de urgență publicat de Ministerul Justiției astăzi este deschis propunerilor și dezbaterii publice tuturor părților interesate până pe 24 ianuarie.

Trec peste partea că nu înțeleg rostul acestui protest în această zi, căci nu au cum sa revină pe o propunere abia supusă dezbaterii publice și pe un subiect care nu prea poate fi modificat prin ordonanță de urgență conform principiilor statului de drept și ajung la tema articolului.

În urma celor mai transparente alegeri din istoria României, o coaliție a obținut majoritatea. Acum problema este că trebuie să fie o societate civilă activă care să păzească democrația în lipsa presei nepărtinitoare sau neaflate sub comandă politică, dar societatea civilă din România este slăbită acum după un partizanat politic de un an în care a fost la guvernare, un an care nu s-a remarcat prin rezultate notabile, deși a avut pârghii bune pentru a produce reforme.

Regulile democrației spun că respectivii trebuie să aplice programul de guvernare. Au început să facă asta, presupunem că avem o societate civilă care ne ferește de astfel de deranjuri precum cel mediatizat în ultimele două zile, iar opoziția se va concentra pe acțiune la firul ierbii, vor discuta cu oamenii, vor convinge cu argumente, nu cu lozinci, că merită votul în locul votului către PSD. Deci trei ani de reconstrucție.

sursa imagine: Palatul Victoria/ Shutterstock.com

Problema cu protestele din seara aceasta este că arată o Românie instabilă și ușor de fragmentat. Cei care au militat pentru protestul din seara asta, un protest antiguvernamental care nu propune nimic, au reușit să facă un deserviciu securității naționale a României. România stă pe un butoi cu pulberi (desigur, nu ca în trecut), dar în urma căruia cu greu poate ieși în avantaj.

Sunt trei priorități pe care societatea românească ar trebuie să le urmărească acum:

  • creșterea și întărirea unei noi societăți civile, după ce cea din ultimii 10-15 ani și-a trădat menirea. Este inacceptabil ca societatea civilă să vină și să spună că sprijină declarații prin care decidenții spuneau că „drepturile omului sunt un lux”, iar abuzurile antidemocratice în numele securității naționale să fie scăpate;
  • dezvoltarea unei opoziții responsabile, reale și care să acționeze la firul ierbii, aproape de cetățean, și care să vină cu soluții reale, nu cu lozinci. Este inacceptabil ca după 26 de ani de democrație doar un partid să intre în competiția electorală cu un program de guvernare, iar singura metodă de opoziție și dezbatere să fie considerată protestul;
  • consolidarea instituțiilor birocratice, ceea ce înseamnă pregătirea suplimentară a funcționarilor publici, înființarea unor instituții necesare și investiții corecte în acestea, buna lor reglementare și sprijinirea autonomiei acestora.

Dacă vom continua cu pseudo-proteste, vom vedea cum va veni vântul schimbării dinspre est și vest, cum va intra cu 10% în Parlamentul României în 2020 și cum va ajunge România mai rău decât era în anii 1990, recunoscând diferențele. Urmează câțiva ani grei, iar instabilitatea nu e o soluție. Nimeni nu va da un leu pe România, dacă nu își rezolvă singură problemele interne. Desigur, e bine să fie și dovezi ale unei societăți vibrante, dar să fie subiecte reale pentru care să militeze, nu pentru un proiect propus dezbaterii publice.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.