17 ianuarie 2017 în epoca post-adevăr

17 ianuarie 2017 în epoca post-adevăr

Câteodată, mai postez lucruri fără gândesc pe Facebook. Unul dintre ele este următorul, văzând declarațiile liderilor unor state în mass-media internațională date pe 17 ianuarie 2017.

Avem trei atitudini dovedite în diferite contexte:

  • cancelarul Germaniei ia apărarea NATO,
  • președintele Chinei sare în apărarea globalizării, iar
  • președintele Iranului în apărarea dreptului internațional public

… pentru că #Trump sau pentru că Trump vrea să facă America mare din nou, adică să creeze un mediu care îi ajută și pe cei de pe coastă și pe cei de pe continent, și pe cei bogați și pe cei săraci ș.a.m.d.

Știm cum a iritat multe persoane: declarații belicoase și nesimțite, direcții de politică protecționiste, critică globalizării, migrației și nu numai.

sursa imagine: post-truth world/Shutterstock.com

Revenind la cele trei puncte de mai sus, eu nu îmi amintesc ca:

  • Germania să se fi aflat printre membri fondatori ai NATO, să dea 2% pentru apărare sau să fi avut o poziție clară în momentul în care Rusia a anexat Crimeea,
  • China să respecte regulile comerțului internațional, să respecte suveranitatea vecinilor sau să aibă un istoric bun în privința respectării drepturilor omului,
  • Iranul să trateze cu respect reciproc Statele Unite, să renunțe la planurile revizioniste pe plan regional și să arate seriozitate în implementarea JCPOA.

Acest articol face parte din categoria „post-adevăr”-ului, epocă care pare a fi înțeleasă ca ignorare a realității și a faptelor.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.