Ne vom hrăni cu cianură

Și ne place acest viitor pentru că nu ne pasă. Unora da, însă mirajul unor locuri de muncă pentru câțiva ani este mult prea mare. Cum poți lupta cu această situație?

Pe scurt: Valea Șesii, iaz de decantare, cianuri, satul Geamăna, Cupru Min SA Abrud, steril, speranța oamenilor îngropată, exploatare începând cu 1978.

Desigur, nu putem compara 1978 cu 20XX, însă cantitatea de cianuri va fi mult mai mare decât cea admisă de normele europene. Cum trăim în România și este bine să profităm cât mai mult (străini sau români), distrugerea unor ecosisteme, manipularea oamenilor și crearea unor speranțe iluzorii este doar o funcție de timp. Putem să oprim asta? Eu cred că da.

Reabilitarea iazului de decantare Valea Şesii ca şi a haldei de steril ar trebui să fie făcută după încetarea exploatării. Dar oare chiar se va intimpla asta?

Ca si concluzie: ar fi  bine ca oricare dintre noi sa treaca macar odata si sa vada acest iaz de decantare, sa traga niste invataminte si sa nu mai repete greselile trecutului. Fac un apel catre cei care citesc acest text sa arate articolul si pozele  prietenilor, cunoscutilor, sa il distribuie pe retelele de socializare.

În Munţii Apuseni se gasesc 24 iazuri de decantare.

Imaginile și fragmentul citat sunt luate de aici, articol care mi-a ajuns în atenție prin intermediul Vrancea Media.