230 RON – taxa de „BAC”, dacă l-ai picat

Ai picat examenul de Bacaluareat o dată? L-ai picat și la următoarea sesiune la care te-ai înscris? Ei, bine, Ministerul Educația Naționale vine cu soluția (una pe care o apreciez foarte mult): o taxă de 230 RON care trebuie plătită pentru fiecare înscriere la susținerea examenului de Bacalaureat dacă l-ai picat deja de două ori.

Candidaţii de la Bacalaureat din promoţiile anterioare care au susţinut de cel puţin două ori examenul fără să-l promoveze şi se prezintă la toate probele acestuia vor plăti în acest an o taxă de 230 de lei, potrivit unei note aMinisterului Educaţiei Naţionale.
În cazul în care candidaţii nu vor participa la tot examenul, suma pe care aceştia trebuie să o plătească va fi stabilită diferenţiat, în funcţie de numărul de probe susţinute, luându-se în calcul toate cheltuielile necesare evaluării fiecărui absolvent. Taxa este valabilă şi pentru candidaţii proveniţi din învăţământul particular. Nivelul taxei este similar cu cel de anul trecut.

Problema este că mi se pare prea puțin 230 RON pentru anii de școală în care statul român a investit în tine pentru ca tu, nepregătit fiind, să îl înșeli. În condițiile în care majoritatea elevilor români sunt veniți de pe Marte în ziua examenului maturității, astfel de măsuri sunt normale.