Mituri despre România la Bruxelles? Da și Nu

Europuls a publicat un raport incredibil de interesant despre reprezentarea și imaginea României la Bruxelles. Cert este că o să mă mai folosesc de informațiile pe care le-am citit în publicația acestora, dat fiind că oferă dovezi empirice care pot sprijini demontarea unor mituri cu privire la Uniunea Europeană și mândria de a fi român. O să extrag câteva idei din acest raport, pe care vi-l recomand să îl citiți dacă sunteți interesați de domeniul politicilor europene, fiind disponibil pe site-ul europuls.ro.

*sursa imagine: facebook.com/europeanparliament

Avem o imagine proastă la Bruxelles?

Așa și așa. Declarațiile și acțiunile din România nu rămân nevăzute de către oficialii europeni, care se informează prin canale proprii cu privire la acțiunile de aici. Părțile bune vin din direcția profesionalismului românilor angajați în instituții și din orientarea pro-europeană a României dovedită. Părțile negre vin din mediul politic românesc.

Ne cunoaștem interesele în Uniunea Europeană?

În raport se specifică că România nu are formulate interesele, deși acestea ar putea să fie definite în urma unui proces intern. Orientarea euro-atlantică și viziunea asupra Republicii Moldova reprezintă puncte de consens național cu privire la România.  Din nou, sunt evidențiate lipsa dezbaterilor și a studiilor, slaba coordonare Guvern – Parlament și deficiențele administrative.

Există o poziție de țară?

Aici, este evidențiată netransparența modului în care sunt realizate negocierile interne. De asemenea, apare lipsa de coordonare între parlamentarii români și europarlamentari, precum și deficiențe în activitatea Executivului cu privire la coordonarea pe actorilor implicați în afacerile europene.

Despre lobby

Privit în România cu influențe negative și în lipsa unei legiferări în țară, practica aceasta este descurajată pentru a fi prezentă la nivel european, inclusiv în cadrul agenților economici. Cu toate aceastea, o serie de alte activități precum advocacy, governmental affairs sau relații publice sunt asociate de către politicieni, presă sau organizații neguvernamentale. Estul Europei se pare că nu se împacă prea bine cu lobby-ul, deși la Bruxelles este o practică curentă. La nivel european sunt între 16 000 și 100 000 de lobby-iști, fie că se numesc sau nu așa.

Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE

Activitatea realizată, fiind destul de tehnică și având și succese, nu este cunoscută de publicul larg. Oricum, aceasta este unul dintre principalele modalități prin care România își face simțită prezența la Bruxelles.

Referitor la experți și capacitatea administrativă, sunt peste 1000 de grupuri de experți organizate de Direcțiile Generale din Comisia Europeană, după cum indică documentul, dar la România mai are de făcut îmbunătățiri la sporirea reprezentării în acestea.

Europarlamentarii români?

Raportul conține o serie de informații relevante cu privire la evoluția activității acestora, de la prezența în comisii în legislatura trecută și de acum, influența în grupurile politice, rapoarte și statistici cu privire la influența avută de implicarea acestora.

De menționat, ar fi că raportul prezintă și situația membrilor activi în Comitetul Economic și Social, situația din Comitetul Regiunilor, entitățile românești prezente la Bruxelles și dificultățile pe care le întâmpină. Plus recomandări. De asemenea, la început, găsiți povestea micului, pe care am povestit-o de fiecare dată tuturor euroscepticilor pentru a le dovedi că nu au dreptate.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.