Acum, dacă privim din perspectiva alegerilor pentru #ConsiliulElevilor, ca metodă de educație pentru democrație, putem spune că există trei criterii care se desprind: alegerile libere, pluralismul și respectarea unui regulament, apoi o metodologie (nu respectarea unei metodologii care nu respectă regulamentul).
Să stabilim de la început faptul că nu există alegeri cu un singur candidat, iar elevii sunt cei care decid în situația prin prezența la vot și numărul de voturi în urma procedurii.
Ca senior, am ajutat de fiecare dată când mi s-a cerut și am sprijinit dezvoltarea și diseminarea în lume a faptului că există această structură funcțională și care ajută dezvoltarea atitudinilor, aptitudinilor, cunoștințelor elevilor pe un drum al implicării civice democratice.
Prin urmare, nu pot să fiu martor în momentul în care văd că tocmai niște principii despre care am scris recent intr-o scrisoare deschisă nu sunt nici măcar luate în considerare.
De dimineață, primesc în comunicat de presă cu rezultatele alegerilor din anumite licee din Vrancea, în care tocmai liceul absolvit și în care m-am implicat ca vicepreședinte al elevilor doi ani lipsește din comunicat. Stau și mă întreb de ce, lăsând pe seara o mică cercetare. Apoi, din câteva direcții, primesc informații prețioase cu privire la ce se întâmplă. Nu vreau să fac jurnalism de investigație cu activitatea CȘE, dar:
- am verificat activitatea CȘE prin intermediului blogului – ultima activitate în februarie 2014;
- am verificat pagina Consiliului Școlar al Elevilor – nimic despre rezultatul alegerilor (verificări la data de 1 octombrie, ora 22:30);
- am verificat Ziarul de Vrancea și am aflat rezultatul alegerilor – contracandidatul fostului președinte are cu 50 de voturi mai mult;
- pe surse, am aflat că se fac presiuni pentru refacerea alegerilor din interiorul structurii.
Am aflat și argumentele pe care se bazează, profesori care fac influențează alegerile, pe care le cred, în versiunea descoperită. Însă, refacerea alegerilor nu se poate baza pe asta, pentru că vorbim de un eveniment care a avut loc înainte de desfășurarea alegerilor, în campanie. Argumentul ar fi fost valid, dacă se făceau demersurile legale în momentul în care se poate acționa pentru: amânarea alegerilor, continuarea campaniei sau chiar măsuri precum boicotarea alegerilor. Altfel, este doar o inițiativă menită să destabilizeze un rezultat legitim, în goana după putere.
Mi-aș fi dorit să văd mai multă transparență și mai multă dedicare pentru elevi, atât la nivel de CȘE CNU, cât și la nivel de CJE Vrancea. A lipsit în totalitate. Refacerae alegerilor ar fi un demers imoral, ilegal și ilegitim. Chiar și alegerile care au decis următorul președinte în urma lui Hamid Karzai în Afghanistan au avut mai multe motive relevante pentru a fi constentate.
P.S.: Oare ce scrie în procesul verbal din ziua alegerilor? Felicitări președintelui menționat în acel document și mult succes în desfășurarea unei activități mai bogate și mai transparente, bazate pe lucrul în echipă!
Codrin, amintește-ți ce ți-am spus înainte să îți iau în vară interviul pentru Radio Teen.1 Și amintește-ți și ce spuneai în interviul respectiv, pe care l-am difuzat la momentul respectiv (încă nu știu dacă l-am pus în arhivă, dar când voi face asta, îți voi trimite link-ul pentru a-l asculta de câteva ori.
Update, 2 noiembrie 2014, 00:30: CJE Vrancea a publicat rezultatele alegerilor, reprezentanții organizației precizând că lipsa informațiilor din comunicat a fost accidentală.
- informațiile primite clarifică o serie de aspecte de ordin legal, cu privire la procedurile desfășurate, decizia urmând a fi luată în viitor [↩]
Așa cad statuile. Acum câteva luni mergea cu mașinile inspectorilor de la ISJ Constanța, în cadrul procesului de anihilare a conducerii CJE Constanța și declara dreptatea nețărmuită a profesorilor. Se cam întoarce roata.