Make it happen @ TEDx Bucharest

În weekendul care tocmai s-a încheiat am dat o mică mâna de ajutor voluntar la organizarea TEDxBucharest, un eveniment desfășurat sub egida TED. Invitații au oferit adevărate lecții inspiraționale, povești care te îndeamnă să îți depășești limite și, cel mai important, îți oferă noi perspective.

TEDxBucharest speakers

Sloganul de anul acesta al evenimentului TEDxBucharest a fost „Make it happen!”, un mesaj care nu are nevoie de prezentare. TEDxBucharest a avut o serie impresionantă de speakeri pe care îi voi aminti: Simina Tănăsescu, Dragoș Dubina, George Popescu, Sabina Alistar, Moonlight Breakfast, Yana Buhrer Tavanier, Mircea Manolescu, Dorin Ștefan, Mihai Dumitrescu, Karina Hollekim, Berti Barbera, Paul Radu, Martin Harris, Lucian Despoiu, Silent Strike, Florin Georgescu, Ion Neculai, Alin Uhlmann Useriu și Grigore Leșe.

Felicit organizatorii și echipa voluntarilor care au reușit să facă posibil acest eveniment, alături de sponsorii care au sprijinit evenimentul. TEDxBucharest este cel mai mare eveniment de acest tip din România, desfășurat anual, având un număr impresionant de participanți. Anul acesta, TEDxBucharest s-a desfășurat pe 9 noiembrie la Auditorium Pallady.

Amintesc de două discursuri care mi-au atras atenție și care, bineînțeles, au legătură cu ceea ce îmi place mie: social media, politics & international relations. Acestea au fost susținute de Martin Harris și Lucian Despoiu.

„15 minutes, 10 tweets and a bottle of wine”

Acesta este titlul discursului avut de HMA Martin Harris, unul dintre cei doi ambasadori din România prezenți pe Twitter și, despre care putem afirma, că este activ cu adevărat cu activ în România. Apreciez modul în care combină diplomația digitală cu cea culturală, precum și stilul de a-și lăsa amprenta prin inovație în domeniul diplomației.

Discursul său a fost anunțat pe Twitter și a continuat cu postări în timpul celor 15 minute în care a evidențiat potențialul pe care îl are România, precum și modul în care este sprijinită de UK. A atras atenția asupra pericolului de a urmări măsuri nesustenabile luate înaintea noastră fără a ne baza pe punctele cheie pe care le avem și pe care le putem exploata la maxim: vinificația, digital single market – „website factory of Europe” și nu numai. De asemenea, o parte a mesajului său s-a concentrat pe o provocare care nu se numește coeziune, ci competivitate.

Finalul s-a încheiat apoteotic și neașteptat. HMA Martin Harris a recitat în limba română versurile poeziei lui Mihai Eminescu – „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”. Felicitări pentru discurs și abia aștept momentul când va apărea pe YouTube pentru a-l revedea încă o dată.

Despre „digital power”

Lucian Despoiu, antreprenor și specialist în marketing politic, a făcut o introducere asupra puterii pe care o exercită online-ul și social media, în special, pentru a vedea cum acesta a devenit o putere. Dacă până acum se discuta de puterea religiei, instituțională și nu numai, a sosit timpul în care „digital power” își manifestă supremația.

Această putere digitală poate fi folosită și în politică, în alegeri, iar votanții pot fi atrași, mai ales în mediul urban. Am reținut faptul că în următorii patru ani, aproximativ 140 de milioane de utilizatori Facebook își vor obține dreptul de vot. Puterea politică trebuie să se pregătească și să învețe de pe urma puterii digitale și din modul în care este influențată. Revoluția digitală a început, iar politicul trebuie să se pregătească de „real time politics”.

În încheiere, mă bucur că am avut ocazia să fiu un voluntar pentru TEDxBucharest, un eveniment de o asemenea amploare. Mă bucur că fenomenul TED a prins amploare pentru că avem nevoie de povești care să fie aduse în fața noastră și care să motiveze. Harta României începe să fie din ce în ce mai complexă privind evenimentele TEDx, ceea ce este de apreciat pentru că sunt evenimente organizate de comunitate pentru comunitate. Cu o zi înainte, la Bacău, avusese loc un eveniment local TEDx.

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.