La revedere, domnule Iohannis! Nu meritați voturile democraților

La revedere, domnule Iohannis! Nu meritați voturile democraților 

Președintele în exercițiu, Klaus Iohannis, refuză să participle la dezbatere și în al doilea tur al alegerilor în care caută reconfirmarea. De vreo 400 de ani, cutuma spune că dezbaterea este esențială în alegeri, în luarea deciziilor, în activitatea politică civilizată. Mai spunea și cei din Atena antică sau din Roma republicană același lucru. Domnul Iohannis a refuzat participarea la dezbatere în primul tur al alegerilor prezidențiale, când erau disponibil candidați cu bune rezultate cu diferite orientări politice, dar și în turul al doilea. când invitația a venit din partea celei mai mari universități din România.

În mesajul în care afirmă că refuză orice dialog și dezbatere în alegerile prezidențiale, Klaus Iohannis vorbește despre „valori și principii democratice”, în condițiile în care refuză să sprijine principii democratice de bază prin gestul său: dialog, transparență, răspundere. Vorbește despre „proiectul său”, în condițiile în care nu a publicat nici acum, după trei ani, rezultatele pentru care a constituit o comisie prezidențială pentru realizarea unui proiect de țară, în condițiile în care alte idei pe care le-a avut sunt de o calitate îndoielnică („România educatp”, de exemplu, este criticată de toți experții).

Mai mult, mesajul președintelui promovează și imposture politică. Spune că va „dialoga direct în perioada următoare cu cetățenii, cu jurnaliștii, cu societatea civilă”. Dar este o minciună, căci întâlnirile din țară au fost mereu în campanie organizate sub stricta coordonare a PNL, lipsită de orice voce critică reală. Cu jurnaliștii, nu a acordat niciun interviu în primul tur și a fugit de orice posibilitate a unei discuții pe viu. Iar societatea civilă pe care a acceptat-o este formată mai degrabă din apropiați ai PNL, câteva voci neutre și a fost mai degrabă un grup exclusiv, lipsit de legitimitate și reprezentativitate la nivelul larg al societății civile.

Klaus Iohannis a avut doar două interviuri în cinci ani de mandate, controlate, în condițiile în care un președinte de țară deschis, democrat, oriunde în zona euroatlantică, răspunde săptămânal întrebărilor jurnaliștilor. Iar dacă ne gândim care au fost cele două interviuri (dacă au fost mai multe, îmi cer scuze), vedem că unul a fost la Realitatea TV, la emisiunea moderată de Rareș Bogdan, devenit ulterior politician PNL, plecat de pe micul ecran direct pe scaunul de europarlamentar. iar al doilea la televiziunea de stat, TVR (aici, au fost câteva interviuri la diferență de câțiva ani, dar e greu de spus că au fost toate interviuri la un nivel înalt).

În aceste condiții, domnul Iohannis își dorește votul cetățenilor români. Nu mai adăugăm insuccesele din planul politicii externe, unde toate proiectele în care putea avea un cuvânt de spus au suferit în urma inactivității sale sau a reacțiilor pe linie partizană (de la visa waiver la pierderea încrederii unor aliați europeni și urmărirea intereselor de partid în locul celor de stat peste Prut, printre altele). A cere votul a milioane de locuitori fără a răspunde la o singură întrebare într-o dezbatere electorală direct spune foarte mult despre cât înțelegi din democrație. Nu o înțelegi.

Argumentele aduse în discuție pentru refuzul dezbaterii, merită amintit, conțin erori de logică și de înțelegere a principiilor democratice fundamentale. Arată totodată urmărirea unor interese de moment, de strategie de partid, plecând de la ideea că jocurile au fost făcute, iar alegătorii nu contează, fiind doar niște oi incapabile a discerne.

În 1990, Radu Câmpeanu, Ion Rațiu și Ion Iliescu au participat la o dezbatere memorabilă. În 1992, s-au întâlnit la vot în turul al doilea Ion Iliescu și Emil Constantinescu. Au avut loc dezbateri și în primul tur. În 1996, rămâne memorabilă dezbaterea dintre Emil Constantinescu și Ion Iliescu. În 2000, puteai vedea o dezbatere la care partipaseră Ion Iliescu, Theodor Stolojan, Mugur Isărescu, Corneliu Vadim Tudor, Gyorgy Frunda, Theodor Meleșcanu, Nicolae Cerveni, Petre Roman, toți în același studio, într-un format pe model occidental. În 2004, avem dezbaterea dintre Adrian Năstase și Traian Băsescu din turul al doilea. În 2009, rămânem cu imaginile de la dezbaterea din primul tur dintre Traian Băsescu, Crin Antonescu și Mircea Geoană În 2009, în turul al doilea, are loc dezbaterea dintre Traian Băsescu și Mircea Geoană. În 2014, Klaus Iohannis îi reproșează lui Victor Ponta că nu participă la dezbateri, având loc până la urmă două dezbateri televizate Victor Ponta – Klaus Iohannis. În 2019, Klaus Iohannis refuză orice dezbatere, indifferent de tur.

La revedere, domnule Iohannis! Nu meritați voturile democraților.

imagine: Pixabay

Sunt Mădălin Blidaru. Dacă vrei să îmi transmiți ceva, mă găsești la madalin [at] blidaru [dot] net sau pe diferite rețele sociale.