„Ia-i numărul! Vezi ce mașină are”. Experiența de la ANPC în care nu am rezolvat nimic
Este aproape imposibil să trimiți o sesizare la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) fără să îți dai datele biometrice, deși practica uzuală din aproape toate statele membre ale Uniunii Europene arată că instituția protecției consumatorilor este una accesibilă, în care doar completezi datele de identificare online, datele persoanei juridice care face obiectul reclamației și atașezi dovezi, dacă este cazul. În România, nu este așa, ci este aproape imposibil să îți exerciți drepturile de consumator. Mai multe, contribuabilii europeni au fost lăsați păgubași în acest proces.
Există un portal, finanțat prin fonduri europene, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA), finanțat din Fondul Social European (FSE), eservicii.anpc.ro, prin care ANPC a dezvolta o platformă pentru trimiterea sesizărilor, dar, cum spuneam, cu un proces de validare care presupune predarea datelor către un terț, care, indiferent de situație, este o entitate care este prin natura legii o entitate care poate fi supusă ANPC, dincolo de alte mecanisme de control care ar trebui să le aplice și nu sunt furnizate informații. Acesta este parte a unui proiect de vreo trei milioane de euro intitulat „Reducerea poverii administrative pentru cetățeni și mediul de afaceri în domeniul protecției consumatorilor” (SMIS 130054) care își propunea care și-a propus să reducă povara administrativă pentru cetățeni și mediul de afaceri, să modernizeze infrastructura hardware și software pentru cetățeni în scopul eficientizării activității și creșterea nivelului de pregătire a personalului. Includea inclusiv o dimensiune de egalitate de șanse și nediscriminare. Realitatea diferă.
Am zis să încerc validarea manuală, prin deplasarea la sediul unui comisariat ANPC, căci nu pot lăsa sesizarea neașteptată, iar în secolul al XXI-lea te așteptăți la servicii digitalizate care să îți respecte drepturile fundamentale, mai ales când vorbim de o tematică sensibilă, cum este protecția drepturilor tale individuale de consumator. Altfel, petiția se poate trimite fie înregistrată pe hârtie prin deplasarea la sediul ANPC, fie prin poștă, cu confirmare de primire, soluții accesibile unor persoane puține. Nu vreau să fiu în ipostaza persoanelor cu probleme de mobilitate sau a celor cu resurse financiare puține, pentru care poate deveni un coșmar transmiterea unei astfel de sesizări.
Experiența mea a fost traumatizantă. Am fost acolo într-o zi de vineri pe la ora 12.30, la Comisariatul din Sectorul 3 al Municipiului București. Am semnat condica (pe hârtie, modelul anilor 1950) că am ajuns acolo și am așteptat vreo 15 de minute să fiu băgat în seama, căci la ghișeu era închis și lumea era ocupată cu alte lucruri, fie „la țigară” în acea perioadă, fie la plecat acasă, semn probabil de încheiere a programului. Am remarcat reclamele unor companii private pe pereții de la intrare, în domeniul publicitar, ceea ce este surprinzător, având în vedere competențele autorității. Am lăsat o dată cartea de identitate la poartă, altfel nu aveam cum să semnez condica și să ajung la ghișeu. A doua oară am lăsat cartea de identitate domnului de ghișeu, care trebuia să verifice platforma pentru aprobare. Din nou, nu vreau să fiu în ipostaza unui refugiat ucrainan beneficiar de protecție temporară, păcălit pe aici. Surpriza a fost când nu eram detectat în platforma integrată pentru servicii electronice finanțată din fonduri europene. Aceasta este informarea primită de la domnul de la calculator/ghișeu.
Am zis că este o eroare, poate am făcut vreun pas greșit, dar nu era cazul. Într-adevăr, eram înregistrat cu adresa respectivă de email și cu datele de identificare, am primit acest mesaj pe telefon, dar domnul de la ghișeu îmi spunea o minciună. Nu am mai putut crea alt cont cu acea adresă. Așa că am creat un alt cont, de data aceasta cu un alt email, supriza fiind că nu pot introduce de această dată datele de identificare în platformă, fiind generate automat niște adrese în câmpuri care nu au nicio treabă cu realitatea. În fine, m-am înscris cu informațiile pe care am putut să le completez în platformă, iar de la ghișeu și calculator am fost efectiv luat la mișto cu privire la ceea ce am inserat în platformă, spunând că nu mi se poate aproba contul, deci informațiile au apărut acolo, și am fost trimis la sediul sediul central dacă ma de zis ceva. Am fost trimis acasă, după ce mi s-a spus că nu am cum să fac nicio reclamație/petiție acolo, solicitând acest lucru, ceea ce este din nou un fals, deoarece acest drept este garantat prin legislația internă și europeană.
Fără șanse, la final, am plecat, dar o ne mai vedem, întrucât trebuie să depun sesizările respective. Am niște magazine electronce care nu mi-au livrat produsele achiziționate și plătite, și nu am obținut nici rambursări de la ele pentru produsele achiziționate și nelivrate. În timp ce plecam, foarte amabil, personajele de acolo au fost atente la informațiile personale: „Ia-i numărul! Vezi ce mașină are!”, strigase domnul la doamna de la compania de pază care se ocupa de condică pe hârtie.
De peste 50 de ani, consumatorii din Uniunea Europeană au o serie de drepturi protejate, în România fiind înființat un organism în acest sens din 1992, fiind, de altfel, printre obligațiile de pregătire a intrării în Uniunea Europeană. În România, ANPC are la nivel național 349 de angajați plus demnitarii. În ultimul an, pe site, am găsit informări despre vreo 40 de campanii și acțiuni, incluzând în special activități puternic mediatizate pe unele canale TV. Valoarea sancțiunilor, pentru nivelul economiei României, este ridicolă, să nu mai vorbim de sancțiuni. În 2022 valoarea amenzilor încasate în București era de șase ori mai mare față de Călărași, sume derizorii inclusiv, dar arată alte probleme. Noile tipuri de încălcări ale drepturilor consumatorilor lipsesc cu desăvârșire, să nu mai vorbim de cazurile cu privire la afectarea bătrânilor sau publicitate mincinoasă cu privire la chestiunile de sustenabilitate, de exemplu. Suntem în 2024, iar contribuabilii europeni sunt păcăliți în cele mai sofisticate și banele moduri pe aici.